Winterblues

Door de seizoenswisselingen raakt onze biologische klok in de war. Heel veel mensen hebben last om ’s morgens hun bed uit te komen. Vooral in de maanden januari en februari slaat de winterblues genadeloos toe. We willen allemaal dat het lente wordt maar het duurt nog zo lang. We voelen ons moe, willen veel slapen, krijgen vreetbuien, voelen ons minder happy en kunnen ons slecht concentreren. Tijdens de lange wintermaanden kruip we sneller op de bank, we bewegen minder. Zeg nou zelf, wat is het heerlijk als het buiten koud is, om opgekruld op de bank te liggen. Zeker met een warme kop chocolade melk (met slagroom) en een doos chocolade, kijkend naar je favoriete jank film.

Lees meer »

Het beste dieet ter wereld

Onlangs kwam ik een boek tegen in de boekenwinkel, “Het beste dieet ter wereld”. Ik moest en zou dit boek hebben, mijn man vroeg mij al of ik niet genoeg boeken in de kast had staan. Tuurlijk niet, er kunnen er altijd nog meer bij, en is de kast vol. Dan koop ik toch gewoon een tweede boekenkast? Ja toch!

Lees meer »

15 dingen die iedereen moet weten over voeding

Over voeding wordt veel te veel onzin verkondigd. Het lijkt wel of niemand het ooit met elkaar eens is en je voelt je soms overdonderd als je probeert er wijs uit te worden. Maar….gezond eten hoeft NIET moeilijk te zijn als je een paar dingen in de gaten houdt.

Lees meer »

De 7 meest gevaarlijke gifstoffen die gemakkelijk te vermijden zijn

Helaas zit ons eten tegenwoordig vol met gif. Volgens de overheid kan dit geen kwaad, want daarvoor hebben we volgens hun een lever van de lieve heer meegekregen. Ik denk daar zelf anders over. Het blijkt namelijk dat Nederland maar liefst 5.3 miljoen chronisch zieken telt. Ik laat je zien welke gifstoffen makkelijk uit je dieet zijn te weren, zodat je verderop in je leven tot de gezonde Nederlanders gaat behoren.

Lees meer »

Watermeloen

Wisten jullie dat een watermeloen uit 90 % uit water bestaat? Daardoor is hij zeer caloriearm: hij bevat nauwelijks 37 kilocalorieën per 100 gram. Wat hem interessant maakt als een caloriearm tussendoortje of dessert.

Lees meer »

Het schokkende verhaal achter de goedkeuring van “Aspartaam”

De Amerikaanse “Food and Drug Administration” (FDA) heeft tot twee keer toe de kunstmatige zoetstof “Aspartaam” op een lijst van verboden ingrediënten geplaatst omdat het volgens hen een gevaarlijke stof is die ernstige schade aan de gezondheid kan toebrengen. Inmiddels is deze gevaarlijke zoetstof door interventie van hooggeplaatste personen van deze lijst afgehaald en wordt het product momenteel als zijnde ‘veilig’ wereldwijd op grote schaal verwerkt in de dranken- en voedselindustrie.

Lees meer »

Waarom je E621 beter niet kunt nuttigen

Wat zijn E-nummers? E-nummers zijn chemische hulpstoffen. Deze hulpstoffen zijn goedgekeurd door de EU om te gebruiken in voedsel. E-nummers worden toegevoegd aan voedsel om de eigenschappen te verbeteren of te veranderen. Bijvoorbeeld kleurstoffen, voedingszuren, conserveermiddelen, smaakversterkers, dat zijn allemaal E-nummers.

Lees meer »

De geneeskracht van Rucola

Waar vind je rucola? Rucola is een licht scherp slablad met walnootachtige nasmaak en het groeit als het paardenbloemblad; laag aan de grond. Het is in het wild te vinden in grasvelden maar je moet er wel een goed oog voor hebben. Vooral in matig gemaaide grasvelden zoals bermen komt het voor. Je kunt het ook gewoon voorverpakt in de supermarkt vinden. In Nederland komt het sinds de jaren '80 voor in vrijwel elke grote kruidenierswinkel. Kleine winkels van Mediterraanse origine, zoals Marokko en Turkije hebben dit plantje vaak in de losse verkoop.

Lees meer »

Wat heeft jeugd en voeding met agressie te maken?

Jongeren hebben in hun pubertijd ontzettend last van hun hormonen. Het is zwart wit, zeggen hun ouders ja dan is het bij hun gelijk nee. Ze lopen in de bokshouding en niemand moet hun in de weg lopen. Ze weten niet precies wie ze zijn en denken dat ze al volwassen zijn. Maar met bepaalde gebeurtenissen kunnen ze totaal niet omgaan. Ze worden snel boos en geïrriteerd en soms zelfs agressief.

Lees meer »

Wat smeer jij op je brood?

Veel mensen zullen zeggen “Die paar boterhammen die ik per dag smeer met margarine kan toch geen kwaad!” Nee, dat is het vaak ook niet, maar tel daar eens de andere E-nummers, transvetten en ander meuk bij op. Die per dag wordt genuttigd in kant en klare voeding, dag in dag uit. Kleine hoeveelheden zijn vaak niet gevaarlijk. Maar gaat het zich stapelen dan wordt het op een gegeven moment wel vergif, en dan is het vaak te laat. Ik wil niets en niemand iets verbieden, ach alleen maar gewoon waarschuwen. En een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Lees meer »

Zomers meer kans op voedselinfectie !

Zomers is de kans op het krijgen van een voedselinfectie vele malen groter dan in de winter. Niet alleen op vakantie, maar ook in eigen land liggen infecties op de loer. Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen, die zich in onze darmen vermeerderen. De klachten zijn dan buikpijn, braken en vaak ook diarree. Deze klachten ontstaan meestal heel snel na het eten van besmette voeding en kunnen zelfs een hele week duren. Bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, kleine kinderen, zwangere en zieke mensen altijd de huisarts waarschuwen. Vooral baby’s kunnen uitdrogen met alle gevolgen van dien, een opname in het ziekenhuis is dan meestal een feit. Zeker als je op vakantie in het buitenland bent.

Lees meer »