Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen

Een goede basisvoeding moet voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten in de juiste verhoudingen. Volkoren producten en zilvervliesrijst zijn beter dan geraffineerde producten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. Witte suiker is voor iedereenslecht, het ontregelt de bloedsuikerspiegel en het gaat ten koste van het afweersysteem. 

 • Goede eiwitbronnen zijn magere kwark of biogarde, deze zijn gunstig voor de darmflora en bevatten geen verzadigde vetten.
 • Meer vis dan vlees, het meeste vlees bevat ongewenste stoffen zoals antibiotica, hormonen, purine en andere zuren. Vooral mensen met een vorm van Reuma is het aan te raden minder vlees te eten, als je toch vlees kiest, dan zijn rund, kip en ander gevogelte beter dan kalfs– en varkensvlees. Veel vee worden opgefokt met antibiotica, hormonen ed. dit is altijd slecht voor de gezondheid.
 • Kies voor onverzadigde vetten zoals in vette vis (bevat omega 3 vetzuren) en noten. Dit verhoogt het goede cholesterol (HDL) en verlaagt het slechte cholesterol (LDL).
  Als je voor vis kiest, neem het liefst de wilde zalm of haring. Een gerookte makreel is bewerkt maar weer gezonder dan vlees.
 • Onbewerkte voeding is de beste keuze, voeding zonder chemische toevoegingen als kleur- geur en smaakstoffen en kunstmatige anti-oxydanten.
 • Het voedsel moet niet te lang verhit worden anders gaan de vitamines verloren. Beter is de groente te roerbakken in olijfolie. Men kan beter roomboter gebruiken op brood dan margarine (zeker de light/magere).
 • Kies voor voeding met een basisch overschot, dit zijn dierlijke producten zuurvormend en plantaardige producten. N.B. Een zure citroen is basisch en zoetgemaakt vlees is zuurvormend.
 • Het ideaal is om eigen groente te verbouwen maar bij goede reformzaken/speciaalzaken zijn goede ongespoten groenten en fruit en ook vaak vlees en vis te koop.
 • Kies voor voeding met zo min mogelijk anorganische toevoegingen die verzwakken de afweer, belasten de lever en verstoren normale biochemische processen in het lichaam. Vooral de kant– en klaar maaltijden staan zitten er vol mee en ook alle groenten die bewerkt worden om lang te bewaren (potten/blikken) zijn af te raden om dezelfde reden.
 • Rauwkost is erg gezond maar men moet hier niet teveel van eten, rauwkost bevat vooral in de winter veel nitraten door te weinig zonlicht.
 • Kies voor voeding met een basisch overschot, dit zijn dierlijke producten zuurvormend en plantaardige producten. N.B. Een zure citroen is basisch en zoetgemaakt vlees is zuurvormend.
 • Gevarieerd en voldoende fruit, één soort fruit kan de vorming van allergieën in de hand werken.
 • Laat de producten staan waar extra calcium aan toe gevoegd zijn. Het is namelijk zo dat het men er botontkalking van kan krijgen i.p.v het te voorkomen, het magnesiumgehalte in je lichaam wordt hierdoor afgebroken.
 • Het is verstandig om iedere dag een multivitamine te gebruiken. De Stichting Orthomoleculaire Educatie heeft onderzoek gedaan (gecontroleerd doorTNO) en ook ondekt dat zelfs een evenwichtige voeding minder vitamines bevat. Dit komt vooral door de manier van produceren en de middelen waarmee het bespoten wordt. Onder de bevolking komen daardoor tekorten voor van vitamine A, selenium en koper. Bij de groep tussen 22-50 jaar van zowel mannen als vrouwen, komen verder nog tekorten voor vanvitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. Verder zijn de inname van vitamine B1 en B2 te klein. Zwangeren hebben gemiddeld een tekort aan vitamine A, ijzer, selenium, koper, zink en vaak ook nog magnesium. Deze te korten ontstaan vooral door de te veel bewerkt voedsel, stress, onvoldoende fruit, onvoldoende rust en de luchtverontreiniging. Maar ook wordt fruit pas gerijpt in Nederland waardoor ook fruit minder bevat. Veel mensen eten onevenwichtig, te veel wit brood, even Chinees halen maar vooral patat en bv frikandel staan regelmatig op het menu.

Het Vitamine Informatie Bureau heeft een top 10 samen gesteld van wintergroentes die goed zijn voor het milieu en rijk zijn aan vitamines en mineralen.

 

Spruitjes

Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium.

Boerenkool

Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium.

Winterpostelein

Rijk aan (pro)vitamine A, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer en magnesium

Groene kool

Groene kool bevat relatief veel vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C.

Knolselderij

Knolselderij bevat relatief veel vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium.

Koolraap

Koolraap bevat met name vitamine C en calcium.

Pastinaak

Pastinaak bevat vitamine B1, B3, magnesium.

Prei

Bevat met name vitamine B6 en foliumzuur.

Zuurkool

Bevat vitamine B6, vitamine C en calcium.

Winterwortel

Wortelen zijn met name zeer rijk aan (pro)vitamine A.


Orthomoleculaire voedingssupplementen

 • Voor bepaalde groepen, zoals zwangeren en ouderen, zijn er speciale preparaten. Er is voldoende te krijgen die speciaal samengesteld worden voor vrouwen, mannen, sporters etc.
 • Veel vitamines en mineralen zijn in hogere hoeveelheden goed bij het bestrijden van ziektes en aandoeningen. Een eenvoudige manier om ons imuumsysteem te versterken is extra vitamine C (ascorbinezuur) te gebruiken. Een hoeveelheid van 500-1000 mg per dag is aan te raden, zeker in de winter. Bij verkoudheden of bij griep kan men meer innemen, het lichaam neemt wat het nodig heeft. Het is nooit aangetoond dat teveel vitamine C schadelijk is, men plast wat teveel is ingenomen uit (urine is dan geler). Aan te raden is om meerdere dosis over de dag te verdelen voor betere opname in het lichaam. Heeft men regelmatig last van de maag of darmen dan kan men beter een niet zure Vitamine C kopen.

Voordelen van orthomoleculaire voeding en supplementen:

 • Bevordert de algemene gezondheid
 • Men zal zich fitter voelen
 • Ook geesterlijk zal men zich sterker voelen en minder stress voelen
 • Ondersteunt het immuunsysteem
 • Werkzaam om ziekten en aandoeningen te verlichten (altijd de huisarts raadplegen)
 • Griep en verkoudheid zullen korten zijn en minder heftig
 • Maakt gebruik van natuurlijke, lichaamseigen stoffen
 • De supplementen hebben geen bijwerkingen