Chroom

Chroom, ook bekend als chromium, is nodig voor een goede werking van insuline en bij het handhaven van het bloedsuikergehalte. Daarnaast speelt het ook een rol bij de vetstofwisseling.

Hoeveel heb ik nodig

In Nederland en in de Europese Unie is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor chroom opgesteld. Een overzicht van de chroombehoefte in de verschillende levensfasen is te vinden bij ‘hoeveel heb ik nodig?’.

Er zijn aanwijzingen dat supplementen met chroom een gunstig effect kunnen hebben op het bloedsuikergehalte en op de insuline-afgifte bij patiënten met diabetes (type 2),

Welke factoren beïnvloeden de opname van chroom?

Vitamine C verbetert de absorptie van chroom.

 

Wat is veilig

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van chroom. De veilige bovengrens die wordt aangegeven is 250 mcg per dag.

 

Wat zijn de gevolgen van een teveel aan chroom

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een te hoge inname van chroom.

 

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan chroom

Voor zover bekend komt een tekort aan chroom niet voor in Nederland. Maar bij ernstige ondervoeding kan een tekort optreden. Dit kan leiden tot een verhoogde glucoseconcentratie in het bloed, tot verhoogde cholesterolwaarden in het bloed en gewichtsverlies.

 

Waar zit het in

Graanproducten met een hoog gehalte aan zemelen bevatten veel chroom. Het is niet duidelijk of chroom uit deze producten ook goed opgenomen kan worden. Verder komt chroom vooral voor in biergist, volkorenbrood, groente, rietsuikermelasse, vlees en lever. Vlees, gevogelte, en vis bevatten per portie tussen de 1- 2 microgram chroom. Het gehalte aan chroom in groente en fruit is zeer wisselend.