Home » Recepten » Dressings en chutneys » Marokkaanse tomatensaus

Marokkaanse tomatensaus

 

Wat heb je nodig

  • 1,5 kilo tomaten
  • 2 puntpaprika’s
  • 2 pepertjes
  • 3 teentjes knoflook
  • Zout
  • Eventueel wat suiker of suikervervanger
  • Ras el Hanout kruiden
  • Bosje lente uien
  • Wat olie
  • Glazen flessen met schroefdop

Zo maak je het

  • Zet een pan met water op tot het kookt.
  • Kerf de tomaten bij de kruin in en bovenop.
  • Leg ze even in het kokende water tot het velletje wegtrekt.
  • Haal het velletje van de tomaten en snij ze in stukken.
  • Maak het lente uitje schoon en snij de uitjes in ringen.
  • De paprika en pepertjes schoonmaken en in stukken snijden.
  • Zet een koekenpan, hapjespan of wok op het fornuis en doe er de olie in, zodra het heet is het uitje en knoflook fruiten.
  • Hierna de Ras el Hanout kruiden doorroeren en voeg de paprika en pepertjes toe. En eventueel de suiker, zelf gebruik ik geen suiker.
  • Roer alles goed door elkaar en voeg er de tomaten toe.
  • Laat dit op een laag vuurtje zacht worden en roer regelmatig.
  • Pureer de saus met een blender, staafmixer of zeef. Zelf gebruik ik de staafmixer en pureer de saus niet al te lang.
  • Vindt je de saus wat te dun, maak dan een klein papje van een eetlepel maïsmeel en een scheutje water en roer dit er door. Zodra het gaat binden de saus van het fornuis halen.
  • Reinig een aantal glazen flessen zeer goed. Schenk de saus tot bovenin en schroef er gelijk de dop op. Laat ze koud worden voordat de fles in de koelkast gezet wordt.

Tip

Deze saus is zalig als een macaroni of spaghetti saus, met gehakt, diverse groenten, champignons er door. Zalig gewoon, rul het gehakt eens niet maar maak er kleine gehaktballetjes van en doe deze dan door de macaroni of spaghetti. Vooral kinderen vinden dit heel erg lekker. Ook is deze saus lekker over een stukje vlees, vis of vleesvervangers. Maar ook is de saus verrukkelijk op een zelfgemaakte pizza. Zelfs bij patat of gebakken aardappels is de saus lekker. Marokkaanse gehaktballetjes met deze saus, zo kunnen we eigenlijk heel veel lekkere gerechten opnoemen waar we deze saus bij kunnen gebruiken.

 

Eet smakelijk