Essentiele olie

 

Essentiële of Etherische oliën zijn natuurlijke verbindingen die worden geoogst uit zaden, schors, bloemen, wortels, en vele andere delen van planten en bomen. Ze hebben allemaal een eigen specifieke geur en kwaliteiten.

 

Oliën worden door de geschiedenis heen gebruikt, Cleopatra gebruikte ze voor haar schoonheid. En bij de geboorte van Jezus werd Goud, Wierook en Mirre meegenomen. Door de eeuwen heen werden oliën niet alleen ingezet omdat ze lekker ruiken. Ze hadden vaak een ander doel, door oliën te sprenkelen werden ziekten buiten de deur gehouden, of er werd olie gebruikt om wonden mee te verzorgen. Door wetenschappelijke studies weten we steeds meer wat voor voordelen de oliën hebben voor onze gezondheid.

 

Er zijn echter steeds meer fabrikanten die oliën goedkoper op de markt brengen, maar wat zijn dat voor oliën. Vaak zijn dat oliën die synthetische bestanddelen bevatten of een verdunde samenstelling hebben. Ze ruiken lekker, maar doen minder voor ons lichaam. Goede, zuivere essentiële oliën zijn breed inzetbaar. Zo kunnen we ze inwendig en uitwendig gebruiken bij gezondheidsklachten maar ook om ons goed bij te voelen. Ook in onze voeding kunnen we de olie inzetten, maak eens een lekkere Italiaanse saus en doe er een druppeltje Basilicum olie doorheen. Let er wel op dat essentiële olie zoveel sterker smaken dan verse kruiden.