Home » Recepten » Dessert en gebak

Dessert en gebak

Bosbessen sneeuw

 

Ingrediënten

  • 1 pakje gelatine
  • 1/4 kop koud water
  • 1/4 kop kokend water
  • 2 kopjes verse bosbessen
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eiwitten (stijf opgeklopt)
  • 6 verse aardbeien (optioneel)

Bereiding

  • Leg de gelatine in het koude water en zet het 10 minuten opzij
  • Voeg vervolgens het kokend water toe om alle gelatine op te lossen. Zet nogmaals opzij
  • Pureer de bosbessen en het citroensap in een kom (of de voedselprocessor!)
  • Voeg de puree toe aan het gelatine mengsel
  • Wanneer het bosbessen mengsel koud, aangedikt en stroperig is, klopt u het op
  • Meng het opgeklopte eiwit in het bosbessen mengsel
  • Zet het mengsel enkele uren in de koelkast

 

Glutenvrije super chococake

 

Ingrediënten

  • 200 gr extra pure biologische chocolade ( min. 72 tot 85 % cacao)
  • 100 gr biologische melkchocolade
  • 150 gr biologische roomboter
  • 1 sinaasappel
  • 8 scharreleieren
  • 100 gr Stevia
  • cacao voor het bestuiven van de cake

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Vet een springvorm in met wat roomboter
  • Breek de chocolade in stukken en doe ze in een glazen of metalen kom die je in een pan met kokend water kunt hangen. Smelt op deze manier de chocolade die je af en toe doorroert
  • Voeg de boter toe en meng deze door de chocolademassa
  • Was de sinaasappel en rasp de schil bij het chocolademengsel
  • Voeg dan de eieren en de suiker toe en roer het geheel goed door
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in 25 minuten gaar
  • Schakel dan de oven uit, maar laat de cake nog 10 -15 minuten in de oven staan. Laat de cake vervolgens in de vorm verder afkoelen buiten de oven
  • Haal de cake uit de vorm, bestrooi de cake met wat gezeefde cacao

 

Muffins

 

Ingrediënten

  • 75 gr 4 koren meel
  • 75 gr gemalen amandelen of hazelnoten
  • 75 gr Stevia
  • 150 gr roomboter
  • 3 scharreleieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 el bakpoeder

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smelt op een zeer laag vuurtje de roomboter, ze mag niet borrelen!
  • Weeg het meel en de gemalen noten bij elkaar in een schaal af.
  • Breek de eieren bij de suiker, voeg de vanillesuiker toe en klop met de mixer op de hoogste stand het geheel in een paar minuten wit en luchtig.
  • Vet met een deel van de gesmolten boter de muffinvorm in (als je met een metalen bakvorm werkt).
  • Voeg dan in een dun straaltje de boter langzaam toe aan het ei-suikermengsel.
  • Voeg het meel en de noten toe en meng het geheel op een lage stand van de mixer door elkaar.
  • Voeg op het laatst het bakpoeder toe en verdeel het deeg direct over de vormpjes.
  • Bak de muffins in 15 minuten bruin en gaar in het midden van de oven.

 

Glutenvrije sinaasappel-amandelcake

 

Ingrediënten

  • 250 gr gemalen amandelen
  • 220 gr Stevia
  • 5 scharreleieren
  • 2 biologische sinaasappels of 4 minneola's
  • 1 el bakpoeder

Bereiding

  • Leg de sinaasappels in een pan en voeg zoveel water toe dat ze net onder staan. Kook de sinaasappels in 1 uur gaar en zacht. Haal ze uit het water en laat ze afkoelen
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een springvorm van 22 cm doorsnede in met wat roomboter
  • Snijdt de afgekoelde sinaasappels in stukjes in een bord of schaal en vang het vocht op. Verwijder eventuele pitten. Pureer de sinaasappels met schil en al in een blender of met de staafmixer
  • Klop de eieren met de suiker in een kom luchtig en wit en voeg de sinaasappels met het opgevangen sap toe
  • Meng daarna de amandelen en het bakpoeder erdoor
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven in een uur of iets langer bruin en gaar. U kunt dit controleren door er een sateprikker in te prikken, deze moet er schoon uitkomen
  • Laat de cake in de vorm afkoelen

 

Speltcake met maanzaad en citroen

 

Ingrediënten

  • 400 gr speltmeel
  • 1 el bakpoeder
  • 0,5 tl zout
  • 75 gr maanzaad
  • 125 gr roomboter of 125 ml kokosvet
  • 175 ml rijststroop
  • 1 el biologische appelazijn
  • 1 pot amazake (te koop in de natuurwinkel)
  • schil van 4 citroenen
  • 65 ml ahornsiroop

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een grote cakevorm in met wat roomboter.
  • Meng het speltmeel met het bakpoeder, het zout en het maanzaad in een kom.
  • Was de citroenen en rasp de schil eraf. Meng in een andere kom de citroenschil en alle andere ingrediënten door elkaar. Dit gaat het gemakkelijkst door de roomboter eerst wat zacht te laten worden en dan de andere ingrediënten erdoor te mengen met een mixer.
  • Meng daarna het meel met een spatel door de botermassa. Schep een laag van maximaal 3 cm in de cakevorm en zet de vorm zo snel mogelijk in de oven. (Als er nog beslag over is, kun je hiervan bijvoorbeeld muffins bakken.)
  • Bak de cake ongeveer 40 minuten of tot de randen loslaten van de vorm. Laat de cake in de vorm even afkoelen en stort pas na 10 minuten. Laat de cake helemaal afkoelen voor je haar snijdt.
  • Lekker met vanilleroom en/of zwarte bessenjam. Voor vanilleroom klop je 200 ml biologische slagroom lobbig (niet helemaal stijf) en meng dezemet het merg van een vanillestokje.
  • Als je de cake in een springvorm bakt kun je de ronde cake ook als basis voor een (glutenvrije), suikervrije verjaardagstaart gebruiken. Zie voor de afwerking het recept voor glutenvrije verjaardagstaart.
  • Vervang de roze glazuur door gesmolten pure chocolade (min. 85% cacao) die je mengt met wat water om te verdunnen.

 

Bladerdeeg met goudrenetten en bosvruchtensaus

 

Ingrediënten

  • 2 goudrenetten
  • 4 blaadjes (glutenvrij) bladerdeeg
  • 2 el rum
  • honing
  • 2 el pijnboompitten
  • roomboter
  • 150 gr bosvruchten
  • 1 bosje munt

Bereiding

  • Verwarm de over voor op 180 graden.
  • Was de goudrenetten en snijdt ze in vieren. Verwijder de klokhuizen en doe de appels in een pan met een bodempje water. Kook de appels tot moes en voeg de laatste paar minuten de rum toe.
  • Voeg eventueel van het vuur af nog wat honing toe als de moes niet zoet genoeg is.
  • Laat het bladerdeeg gedurende 5 minuten ontdooien en verdeel de moes over het bladerdeeg. Bevochtig de rand van het bladerdeeg met wat water en klap het bladerdeeg dicht zodat een driehoek ontstaat. Druk het randje desnoods met een vork een beetje extra dicht.
  • Hak de pijnboompitten grof. Smelt een klein klontje roomboter en bestrijk daarmee de bladerdeegflappen. Strooi de gehakte pijnboompitten over de flappen.
  • Bak de flappen op bakpapier in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin.
  • Serveer met de bosvruchtensaus. Bereiding van de saus: Kook verse of diepvriesbosvruchten in een steelpan in tot een dikke saus (de helft van de originele hoeveelheid). Was de blaadjes munt en hak de blaadjes grof. Voeg van het vuur af de munt bij de bosvruchten en voeg honing naar smaak toe.

 

Tarwevrije appeltaart

 

Ingrediënten

  • 1 kg onbespoten goudrenetten en elstar appels gemengd
  • 100 gr ongezwavelde rozijnen
  • 250 gr roomboter zo uit de koelkast
  • kaneel
  • 200 gr volkorenspeltmeel of 100 gr speltmeel en 100 gr glutenvrije broodmix
  • 3 el glutenvrij paneermeel of 5 glutenvrije soepstengels
  • 10 stuks bitterkoekjes
  • koudgelsingerde honing
  • 1 el citroen- of sinaasappelsap
  • Maisstroop, haverstroop of dadelstroop
  • 1 scharrelei
  • zout

Bereiding

  • Vet met een klein klontje roomboter de springvorm in.
  • Wel de rozijnen in kokend water.
  • Snijdt de appels in 4 parten per appel, verwijder de klokhuizen en de schil en snijdt de parten in kleine stukjes.
  • Meng de appelstukjes met het citroen-of sinaasappelsap.
  • Meng 2 eetlepels honing door de appelstukjes.
  • Knip de bitterkoekjes met een schaar in kleine stukjes en voeg deze bij de appels.
  • Meng de kaneel erdoor en voeg de gewelde rozijnen toe. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe het meel in een kom en voeg een snufje zout toe.
  • Breek het ei in een schaaltje en klop het los, voeg 2/3 bij het meel.
  • Voeg 4 tot 5 eetlepels mais/haver/dadelstroop toe.
  • Rasp op een grove rasp de koude roomboter bij het meel en kneed het met een koele hand tot een samenhangend deel.
  • Druk steeds kleine beetjes deeg uit over de bodem en de zijkanten van de springvorm, houdt ongeveer 1/4 van het deeg achter.
  • Verdeel het glutenvrije paneermeel over de bodem of verkruimel de soepstengels tot paneermeel. Dit om de vocht van de appelen en rozijnen te absorberen.
  • Stort het appelmengsel in de springvorm en verdeel het gelijkmatig.
  • Maak van het restant van het deeg lange dunne rolletjes en leg deze in een ruitpatroon over de bovenkant. Bestrijk de bovenkant met het restant van het losgeklopte ei. Nog ei over? Giet dat in het appelmengsel.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 45 - 60 minuten afhankelijk van de gewenste bruinheid.

 

Abrikozentoetje

 

Ingrediënten

  • 10 verse abrikozen
  • het vruchtvlees van 1/2 jonge kokosnoot (zacht) of 1/4 stuk van een wat oudere kokosnoot(hard)
  • snuifje vanillepoeder
  • 3 soeplepels abrikozen diksap

Breng alle ingrediënten in de blender, en mix tot een smeuïge crème en serveer in kleine glazen schaaltjes en versier met wat kokosrasp

 

Aardbei pudding

 

Ingrediënten

  • 200 gram aardbeien
  • 200 gram zijden tofoe
  • 1/4de kop agavenectar
  • 1 koffielepel vanille-extract
  • 1 koffielepel sinaasappelschil (geraspt)


Alles mixen of blenden. Een uur laten koelen in de koelkast alvorens op te dienen, al dan niet versierd met stukjes aardbei.

 

Bessendessert

 

Ingrediënten

  • 75 gram blauwe bessen, braambessen of frambozen
  • 2 koffielepels (soja)lecithine
  • stukjes walnoot
  • 1 koffielepel citroensap naar smaak

Alles mixen of blenden, een uur laten koelen in de koelkast alvorens op te dienen.

 

Gezonde chocolademousse (voor 6 personen)

 

Ingrediënten

  • 400 gram donkere chocolade (minstens 70 procent cacao)
  • 1 geraspte schil van een sinaasappel
  • 8 eieren
  • 4 koffielepels oploskoffie
  • 1/2 glas rum (3,5 cl)
  • 1 snufje zout

Bereiding

  • Snijd de chocolade in stukjes en gooi ze in een pan.
  • Voeg aan de pan een half kopje zeer sterke koffie toe, samen met de rum.
  • Smelt de chocolade op een zacht vuur (voeg wat water toe als de pap te dik is).
  • Voeg de helft van de geraspte sinaasappelschil toe aan de pan.
    Breek de eieren en doe de dooiers in één kom en het eiwit in een andere kom. Voeg een snufje zout aan het eiwit en sla het eiwit stijf.
  • Giet de gesmolten chocolade in de kom met de eidooiers.
  • Goed roeren en wat laten afkoelen. Giet de chocolade bij het eiwit en dit goed mengen.
  • Bestrooi het mengsel met de andere helft van de geraspte sinaasappelschil.
  • Plaats de mousse in de koelkast en gedurende enkele uren laten afkoelen.

U kunt er een toefje slagroom op serveren wat gezoet is met Stevia.

 

Gezonde appelcake

 

Ingrediënten

  • 1/2 kop havermoutvlokken
  • 3 appels, geschild en in stukjes gesneden
  • 1/4 kop appelsap
  • 1/4 kop vanille-sojamelk
  • 1/4 koffielepel vanille
  • 1 eiwit
  • 1/4 kop rozijnen, in stukjes gesneden
  • 1 koffielepel kaneel


Bereiding

  • Meng de vanille met het appelsap.
  • Voeg dan de sojamelk, het eiwit en de kaneel toe.
  • Voeg de appels, rozijnen en havermoutvlokken toe.
  • Bak het mengel (onbedekt) op 170 graden gedurende 1 uur.
  • Bedekken met aluminiumfolie om te bewaren.

 

Kaneelroom met verse vijgen

 

Ingrediënten

  • 4 grote of 8 kleine verse vijgen
  • 4 eetlepels halfvolle crème fraiche
  • 4 eetlepels biogarde yoghurt
  • Kaneel
  • agavesiroop

Bereiding

  • Doe de crème fraiche en de yoghurt samen in een bakje
  • Voeg naar smaak agavesiroop en kaneel toe
  • Roer het geheel door elkaar tot alles zonder klontjes is gemengd
  • Proef of de room goed op smaak is. Zo niet, voeg dan nog wat agavesiroop of kaneel toe
  • Snijdt de vijgen doormidden en leg de vijgen naast de room aan overliggende kant van het bord