Zorg voor goede nachtrust

Melatonine wordt in het donker aangemaakt door pijnappelklier.  Door dit eiwit slapen we makkelijker in, slapen we dieper, herstellen we 's nachts beter en daardoor  worden we ‘s morgens fitter wakker. Ook stimuleert melatonine het immuunsysteem. Er zijn vele aanwijzingen dat het preventief beschermt tegen kanker en ook dat het bij bestaande kanker kan helpen om de kwaliteit van het leven te verbeteren en geeft het levensverlenging. Daarnaast is melatonine een zeer goede antioxidant met name voor ons zenuwstelsel en kan het effectief zijn in de behandeling van hoofdpijn en migraine. De aanmaak van melatonine wordt echter zeer makkelijker verstoord door het drinken van koffie of cola (m.n. door de cafeïne). 's Avonds koffie drinken is dus ten strengste af te raden (cafeïne-vrije koffie mag wel, maar draagt niet bij aan de gezondheid).
Verder is het zo dat melatonine zeer snel door licht wordt afgebroken. Een kiertje onder de deur van de slaapkamer of tussen de gordijnen waar wat licht doorkomt is al genoeg om niet een optimale melatonine productie te hebben. Er zijn zelfs aanwijzingen dat wanneer kinderen 's nachts met een bedlampje of nachtlampje aan slapen, dat deze kinderen minder goed gaan zien en een bril nodig hebben. (je hebt het donker nodig om je oogzenuwen te herstellen). Alleen rood licht breekt het melatonine niet af. Bezoek 's nachts het toilet dus alleen met een rood lampje.

Melatonine wordt niet alleen door licht en cafeïne afgebroken, maar ook door Electro magnetische velden. Zorg ervoor dat er 's nachts geen elektrische apparatuur aanstaat in de slaapkamer (geen T.V. in de stand-by, geen wekker radio naast je hoofd, geen waterbed laten verwarmen terwijl je er op ligt, etc.). Het blijkt dat ook een DECT-telefoon en dan met name het basisstation zoveel straling kan uitzenden dat je hierdoor minder goed slaapt.

 

Slapen

Een goede nachtrust is een must voor een gezonder lichaam en voor het herstel bij ziekten. Naast een donkere slaapkamer is het van belang dat de slaapkamer stil is, en niet te vochtig. Dit laatste doe je door goed te ventileren en vooral 's ochtends na het opstaan de dekens of dekbed tot aan het voeteneind terug slaan (hierdoor kan het matras beter zijn vocht kwijt en dan ramen en deuren flink open te zetten. 's Ochtends is vaak de slaapkamer warmer (door uw lichaamstemperatuur) dan dat het buiten is en vocht trekt naar de koudste plek. Overdag kun je dan beter je raam dicht doen en neem desnoods een luchtontvochtiger, vooral bij gewrichtsklachten en zorg voor een luchtvochtigheid van minder dan 70 % (te meten met een hygrometer).

Daarnaast is een goed bed van groot belang. Een bed moet bestaan uit een ombouw waar zo weinig mogelijk onnatuurlijke materialen in zijn verwerkt, er moet een goede ventilatie mogelijk zijn (dus geen matras op de grond leggen, of afsluitende bedladen eronder). De bodem moet zich goed aanpassen aan uw vorm, dus geen metalen spiraal bodems, maar een lattenbodem met latten die iets kunnen meedraaien en het liefst ook nog verstelbaar zijn. Bij een elektrisch verstelbare bodem zorg voor een netvrijschakelaar (dit om niet uw melatonine productie te verlagen). Boxspring bodems zorgen ook voor een goede aanpassing, wij hebben er alleen persoonlijk moeite mee als je een derde van je leven slaapt op ijzerdraad (en plastic) en vonden het wat wiebelig liggen. Het matras moet passen bij u. Dat is een persoonlijke keuze er zijn matrassen met traagschuim (bijv. M-line en Tempur) en natuurlatex matrassen die het meest comfortabel liggen.  De slaaphouding is ook van belang. Volgens de Chinese geneeskunde kun je het beste liggen op je rug (dan liggen je organen het minst in de knel en ligt je wervelkolom in een rechte lijn of op je rechterzijde met het bovenste been gebogen en het onderste recht, waarbij je rechterarm onder je hoofd ligt (onder het kussen) en je linkerarm op je linker dij rust. In deze houding ligt je hart wat hoger en vrij (geeft een betere pompfunctie) en ligt de lever wat lager waardoor die goed doorbloed is en niet in de knel ligt. Hierdoor kan de ontgifting 's nachts beter plaats vinden.