Home » Recepten » broden » Super muffins

Super muffins

 

Maak eens wat anders voor het ontbijt, maar de muffins zijn ook heel lekker als lunch of gewoon als tussendoortje. Een muffin met allemaal gezonde natuurlijke ingrediënten. Veel kinderen hebben een periode dat ze niet willen ontbijten en met een ontbijtmuffin krijgen ze toch nog iets goeds naar binnen. De ontbijtmuffin heeft een stevige basis, er zit haver, noten, fruit, superfoods en de goede vetten in. Je kan er goed de dag mee beginnen. Je kan ze na het bakken opensnijden en vullen met lekkere eigengemaakte fruitmoes.

Ingrediënten voor + 8 muffins

  • 100 gr speltbloem
  • 40 gr speltmeel
  • 50 gr havervlokken
  • 80 gr kokosbloesemsuiker
  • 2 tl biologisch bakpoeder
  • 2 kleine eieren of 1 grote
  • 150 ml soja yoghurt (sojamelk, rijstmelk of amandelmelk kan ook)
  • 4 el kokosolie
  • de merg van 1 of 2 peulen alleen als je alleen de vanille variant wil maken. Bij de helft cacao dan maar de merg van 1 peul gebruiken.
  • Optie: geraspte schil van 1 citroen
  • 1 handje blauwe bessen of zwarte bessen, 1 banaan in stukjes gewoon het fruit wat je lekker vindt.
  • 1 handje fijngehakte noten mix
  • ½  el hennepzaad
  • ½  el chia zaad
  • 1 el geweekte goij bessen
  • Eventueel 1 tot 2 el cacaopoeder alleen als je de chocolade variant wil maken. Je kan er ook voor kiezen de helft met cacaopoeder en de andere helft met vanille.
  • Mespuntje kaneel
  • evt. snufje zout

variatie tips

  • Hak een stukje pure chocolade grof en roer dit als laatste door het deeg.
  • Snij eens wat gedroogde abrikozen en appeltjes
  • Maar ook een hartige variant is mogelijk met kaas en noten en rozijnen
  • Dadels, vijgen en kokos
  • Tomaat, kaas en italiaanse kruiden
  • vervang de meesoorten met bv amandelmeel voor een zoetere variant

Werkwijze:

Meng alle droge ingrediënten. Klop in een andere kom het ei goed luchtig, voeg er de yoghurt of melk door, de vanille of cacao en de kokosolie. De kokosolie is meestal hard als je het koopt, verwarm dit au bain-marie tot het helemaal gesmolten is. Voeg de citroenrasp toe, doe dit alleen bij de vanille variant. Meng de droge ingrediënten in kleine porties bij het eiermengsel. Voeg als laatste het kleingesneden fruit erbij en roer het nog even door elkaar. Vul de muffinvormen en bak het ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Als je kleine vormpjes heb kan 10 tot 15 minuten al genoeg zijn.

Wees creatief en bedenk nog meer variaties, ik ben erg benieuwd naar al die variaties.