Ons leven wordt steeds drukker

We leiden drukke levens. Leuk, maar soms gaat de drukte met ons op de loop. Niet altijd goed voor ons hoofd en lijf! We zijn de hele dag bezig met werk, ons gezin en vrienden. En dan zijn we ook nog eens continu online via mail en social media. Is al die drukte wel gezond?

Allereerst het goede nieuws: het is niet ongezond om druk te zijn. Ons lijf kan wel tegen een stootje, zeker als we er goed voor zorgen. Maar het is niet goed om té druk te zijn. Dat geldt als de stress-situaties elkaar maar blijven opvolgen, en er weinig momenten van rust zijn.

 

Dan daalt de weerstand en moet het lijf hard werken om gezond te blijven.

Drukte en spanning brengen het lichaam in paraatheid. Dat geldt ook voor piekeren en tobben. Hierdoor stijgt de bloeddruk en neemt de hartslag toe. Al die lichamelijke reacties zorgen dat je alert bent en betere prestaties kunt leveren. Maar dat kan niet eindeloos duren. Wie langdurig onder (lichte) druk staat, pleegt roofbouw op de gezondheid. Het lichaam is namelijk ook gebaat bij rust en ontspanning. Er moet een gezonde balans zijn!

 

Rustgevende voedingsstoffen

Je staat er misschien niet bij stil, maar voedingsstoffen zijn ook heel belangrijk om je rustig te voelen. Veel voedingsstoffen hebben namelijk invloed op de werking van je spieren, hersenen en zenuwstelsel.

Een gezonde en gevarieerde voeding helpt dus om je spieren lekker te kunnen ontspannen, je hersenen niet continu ‘te laten kraken’ en de zenuwen ‘in bedwang te houden’. Zodat je rustiger bent en beter om kunt gaan met stress-situaties. We zetten de bekendste rustgevende stofjes hier voor je op een rijtje.

Calcium en magnesium zijn van belang voor het zenuwstelsel en de spierfunctie. Samen zorgen deze mineralen ervoor dat spieren zich kunnen aanspannen en zich daarna ook weer kunnen ontspannen. Zuivelproducten bevatten veel calcium. Magnesium zit bijvoorbeeld in granen, noten, zaden, bonen en groene groente.

B-vitaminen zorgen voor de werking van het zenuwstelsel. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ons eten kan worden verteerd en omgezet in nieuwe energie. Ze houden de zenuwen dus ‘onder controle’ en geven tegelijkertijd een energiek gevoel. Omega 3 uit vis staat vooral bekend om de gunstige invloed op hart en bloedvaten. Maar het is ook belangrijk voor het geheugen, de gemoedsrust en het zenuwstelsel. Echt een stof om stress-situaties beter aan te kunnen.

 

Slapend je batterij opladen

Genoeg slapen is een perfecte manier om je batterij weer op te laden. Van te weinig slaap wordt je prikkelbaar en dat maakt je minder bestand tegen stress-situaties. Streef dus naar zo’n 8 uur slaap per nacht, in een rustige en goed geventileerde slaapkamer. Dan kun je de dag goed aan.

Maar juist in tijden van drukte of stress kan het lastig zijn om de slaap te vatten.

 

Speciaal voor het hoofd

Een goed werkend zenuwstelsel is van belang voor je gemoedsrust. Hersenen kunnen namelijk niet zonder zenuwen, ze zijn bijvoorbeeld nodig voor het doorgeven van signalen van en naar je hersenen.

Omega 3 (uit visolie), griffonia (Afrikaanse plant), lecithine (lichaamseigen stof), zink (mineraal), mangaan (sporenelement) en de B-vitaminen hebben een gunstige invloed op het zenuwstelsel. De B-vitaminen zijn daarnaast ook goed voor je geheugen.

Ginkgo biloba (extract van Japanse notenboom) zorgt voor een goede doorbloeding, dat helpt je hersenen goed te functioneren.

 

Beweeg!

In drukke tijden denken veel mensen dat ze geen tijd hebben om te sporten, maar dat is echt een verkeerde gedachte. Hoe lastig het ook kan zijn, maak er juist toch tijd voor! Want even lekker je spieren aan het werk zetten zorgt voor een goede doorbloeding, volop zuurstof in je lijf en daarna optimale ontspanning. Zo’n half uurtje bewegen per dag geeft daardoor weer volop nieuwe energie en kan daarmee net het verschil maken in drukke tijden.

 

Lekker lummelen!

Waarom de dagen zo volproppen met nuttige dingen? Lummelen is dé remedie om helemaal te ontspannen.

 

Durf jezelf te vervelen

Kinderen kunnen het ongegeneerd goed: zichzelf vervelen. Op de bank hangen, uit het raam staren en lekker lamlendig zijn. Totdat… uit de verveling een nieuw idee of een nieuw spel ontstaat. Vervelen is heel geschikt voor nieuwe inspiratie!

 

Beeldschermen uit

Met een smartphone, tablet of computer in de buurt is er altijd afleiding en komt je hoofd niet in de ‘lummel-modus’. Zet de apparaten uit en durf eens gewoon een paar uur onbereikbaar te zijn.

 

Fröbel wat

Werken met je handen is bijna altijd ontspannend. Zeker als je werkt met heerlijke materialen, zoals zand, water, verf en klei. Zet je verstand op nul, gebruik je gevoel en maak precies waar je zin in hebt. Het hoeft echt niet mooi of af te zijn, het gaat puur om het plezier in het maken.

 

Mediteer (want dat is de sjieke vorm van lummelen)

Rustig zitten, je gedachten de vrije loop geven en je zoveel mogelijk ‘stil’ maken. Dat is mediteren. Een beetje oneerbiedig zou je het lummelen met een hoger doel kunnen noemen. En wat is dan het hogere doel? Meer rust in het hoofd en lijf, meer overzicht en minder snel van slag door stressvolle situaties. Ideaal voor wie moeite heeft om het dagelijks leven los te laten.

 

Twaalf manieren om te ontstressen (razendsnel of wat langzamer)

1. Een wandeling door een bos.

2. Een pan groentesoep maken en alle groenten zelf snijden.

3. Drie keer diep ademhalen, via de buik.

4. Een mok kruidenthee maken, van citroenmelisse of kamille, en die langzaam opdrinken.

5. Een warm bad met lavendelolie.

6. Yoga.

7. Een voetmassage.

8. Een kop kruidenthee op een zonnig terras.

9. Een lijst maken met alle mooie plekken op aarde die je nog eens wilt bezoeken.

10. Brood bakken (goed het deeg kneden, leef je uit!)

11. Een lekker boek pakken.

12. Je lunch buiten opeten en je telefoon binnen laten liggen.