Osteoporose

 

Botontkalking (Osteoporose) is een aandoening die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. Voor onze 30ste levensjaar is de opbouw van het bot groter dan de afbraak. Echter na onze 35ste levensjaar wordt de afbraak heel geleidelijk groter dan de opbouw. Gevarieerd en gezond eten, calciumrijke voeding en voldoende beweging is dan ook zeer belangrijk. Bij Osteoporose worden de botten zwak en poreus, zo erg dat men snel iets zou kunnen breken.

 

Voeding en osteoporose

Goede voeding bevat in de meeste gevallen alle voedingsstoffen die we nodig hebben voor gezonde en stevige botten.  Door voldoende lichaamsbeweging zal dit nog versterken. Echter als we ouder worden zullen we naast onze voedingsstoffen ook nog extra supplementen kunnen gebruiken om het risico te verkleinen om Osteoporose te ontwikkelen op oudere leeftijd.

Uit onderzoek is gebleken dat met extra supplementen de Osteoporose vertraagd kan worden. Het gaat hier in het bijzonder om de vitamines D, K, B6, B11, B12 en vitamine C. Maar ook bepaalde vetzuren uit vis zijn belangrijk om de botten gezond te houden.

 

Calcium

Onmisbaar voor sterke en gezonde botten is Calcium. Elke dag vier porties zuivel levert voldoende calcium om in de behoefte voor de ADH te voorzien. Wanneer dit niet gehaald wordt kan men deze aanvullen met een Calcium supplement.

 

 Vitamine D

Deze vitamine zorgt ervoor dat ons lichaam Calcium uit de voeding kan opnemen. Voldoende vitamine D halen we uit zonlicht en uit voeding. Mensen die te weinig buiten komen, zich helemaal bedekken en waarbij al Osteoporose is geconstateerd is het altijd verstandig om vitamine D als supplement te gaan slikken (20 microgram per dag).

 

Vitamine K

Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling maar ook voor de aanmaak van bepaalde boteiwitten. Veel groente, zuivel levert voldoende vitamine K op. Deze vitamine wordt ook aangemaakt in onze darmen door bepaalde bacteriën die daar leven.

 

Vitamine B6, B11 en B12

De vitamines B6, B11, B12 zijn betrokken bij de opbouw en afbraak van aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Wanneer men deze vitamines onvoldoende binnenkrijgen is er een verhoogde risico van het krijgen van hart- en vaatziekten en Osteoporose. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen steeds minder vlees en zuivelproducten op een dag consumeren. Ook bij het ouder worden verminderd het vermogen om de vitamine B12 in ons lichaam op te nemen. Daarom is het ook belangrijk om deze vitamines als supplement extra in te nemen. Dit kan met injecties (huisarts) of in tabletten.

 

Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de vorming van bindweefsel. Wie regelmatig verse groeten, fruit en aardappelen eet, krijgt doorgaans voldoende vitamine C binnen.  Is dit echter niet zo dan kunt u het beste een supplement slikken om dit tekort aan te vullen.