Medicijnen met fruitsap innemen is gevaarlijk

In Nederland wordt het niet verteld bij de apotheek, maar medicijnen innemen met fruitsappen kan de werking van de medicijnen verstoren. Vooral medicijnen tegen hoge bloeddruk, hartziekten, kanker en sommige antibiotica slechts voor de helft worden opgenomen als je ze inneemt met bepaalde fruitsappen. Het gaat specifiek over appelsien-, pompelmoes-, citroen- en appelsap. De stof Naringin, die de sappen bitter doet smaken, is hiervoor verantwoordelijk.

Niet alleen naringin maak ook 6,7-dihydroxybergamottin (DHB) remt de werking van een bepaald enzym in de darmen. Dit enzym zorgt voor de afbraak van een aantal geneesmiddelen. Door de remmende werking van het enzym op de afbraak van de medicijnen, bevat de bloedbaan een andere concentratie van de geneesmiddelen.


De onderzoekers zeggen echter dat patiënten nog wel fruitsap mogen drinken. "Als je vier uur voor je medicijnen fruitsap drinkt, heeft dit geen effect. Het is wel belangrijk dat je er genoeg tijd tussen laat. Pillen neem je best met water in op een nuchtere maag."