Hoe lightproducten je zwaar ziek én dik maken

 

Dagelijks zijn er ondermijnende suikers die je gezondheid en vitaliteit belemmeren. In de reclames zien we allerlei lightproducten, ze worden aangeprezen maar helaas door deze chemische zoetstoffen gaat onze stofwisseling op zijn kop. Dit betekent dat als we teveel van deze lightproducten tot ons nemen wij “niet afvallen” maar juist “aankomen”.

E951 beter bekent als Aspartaam zit in meer dan 6500 producten die wij in de supermarkten etc. kunnen kopen. Het zit in lightproducten, snoep (kauwgom, drop), zoetjes, vruchtensappen, AA dranken, energydranken etc. teveel om op te noemen. Maar niet alleen in etenswaren worden zoetstoffen gedaan, neem de supplementen in kauwtabletten, vitamine C tabletten. Maar ook in diverse tandpasta en geneesmiddelen zitten vaak zoetstoffen zoals Aspartaam.

Aspartaam is een chemische zoetstof met een lage calorische waarde en wordt veel gebruikt als vervanging van suiker. Bij dagelijks te grote inname kan men allerlei problemen krijgen, de minst erge is diarree maar ook ons zenuwstelsel en hersenen kunnen hierdoor aangetast worden. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat aspartaam meer een vergif is dan een zoetstof.

Bij teveel dagelijkse inname kan er ook hoofdpijn, migraine, depressieve klachten ontstaan maar ook versnelde hartslag, dunner wordend haar, libido verlies, paniekaanval, buikpijn, allergische reactie, gewrichtspijnen, huiduitslag, veel in gewicht toenemen, hartklachten. Er is een lijst opgesteld met maar liefst 92 verschillende symptomen van teveel gebruik van Aspartaam.

Het gebruik van allerlei zoetstoffen zou wel eens één van de problemen kunnen zijn bij overgewicht en obesitas. Je hoort namelijk heel vaak “ik eet helemaal niet zoveel”. Alle kunstmatige zoetstoffen gooien namelijk de stofwisseling danig in de war. Uit een Frans onderzoek tussen 66.118 vrouwen is duidelijk gebleken dat light producten slechter was voor hun gezondheid dan het drinken/eten van voedingsmiddelen waar gewoon suiker in zat.

Ook kregen ze vaker vreetbuien waardoor ze veel en vet gingen eten. De stofwisseling werd omgegooid en in plaats van het verbranden van calorieën werden ze opgeslagen als vet. Ook het risico van diabetes type II is veel groter door het nuttigen van chemische zoetstoffen.

Uit dat zelfde onderzoek is gebleken dat het risico op obesitas met 200% was gestegen.

Hoe komt dit allemaal tot stand:

  • Ons lichaam raakt ontregelt door chemische zoetstoffen. Uit onderzoeken met ratten is gebleken dat ze veel méér calorieën aten als ze kleine hoeveelheden zoetstoffen kregen dan de controlegroep die natuurlijke suikers kregen. Bij één onderzoek bleken ze al na een maand maar liefst 25% zwaarder te zijn dan aan het begin. Men kan het niet precies verklaren maar het schijnt dat doordat we ons lichaam foppen met zoetstoffen, het lichaam niet goed meer kan inschatten hoeveel voedsel er nodig is.
  • Ons honger- en verzadigingsgevoel wordt dus verstoord. Het lichaam denkt dat het energie krijgt (zoetigheid betekent namelijk energie) maar dat krijgt het niet. Het lichaam gaat dan vervolgens op zoek naar energie, ofwel we worden op pad gestuurd om te gaan eten. Dit is de oorzaak van de vaak grote behoefte aan suikers en koolhydraten na het eten van lightproducten. Herken je dit?
  • Het energieverbruik van je lichaam gaat naar beneden na het gebruiken van chemische zoetstoffen. Men heeft nog niet kunnen verklaren hoe dit komt maar uit proeven met ratten bleek dat ze minder energie verbruikten na een maal met zoetstoffen dan na een maal met veel calorieën. Ook dit zorgt voor meer vetopslag.

Andere chemische zoetstoffen behalve aspartaam zijn o.a. acesulfaam-k, cyclaamzuur, isomalt, sacharine, sucralose, thaumatine, xylitol etc. etc. Ze zijn allemaal bekend als E-nummers.

Er zijn alternatieven op de markt waaronder Stevia, deze suikervervanger doet de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks stijgen. Maar kijk hiermee uit, dit schijnt alleen op te gaan voor de bladeren, dus koop deze stevia het liefst in een goede reform winkel. Ook is het mogelijk om met natuur honing, agave siroop, ahorn siroop onze voedingsmiddelen te zoeten.

Suiker is een verslavend voedingsmiddel, dus probeer om van je drang naar zoetigheid af te komen door beetje bij beetje te verminderen. En vervang dit niet door chemische zoetstoffen.