Voeding

Een goede basisvoeding moet voldoende koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en spoorelementen bevatten in de juiste verhoudingen. Volkoren producten en zilvervliesrijst zijn beter dan geraffineerde producten zoals wit brood, witte pasta en witte rijst. Witte suiker is voor iedereen slecht, het ontregelt de bloedsuikerspiegel en het gaat ten koste van het afweersysteem. 

Het is verstandig om iedere dag een multivitamine te gebruiken. De Stichting Orthomoleculaire Educatie heeft onderzoek gedaan (gecontroleerd door TNO) en ook ontdekt dat zelfs een evenwichtige voeding minder vitamines bevat. Dit komt vooral door de manier van produceren en de middelen waarmee het bespoten wordt. Onder de bevolking komen daardoor tekorten voor van vitamine A, selenium en koper. Bij de groep tussen 22-50 jaar van zowel mannen als vrouwen, komen verder nog tekorten voor van vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. Verder zijn de inname van vitamine B1 en B2 te klein. Zwangere hebben gemiddeld een tekort aan vitamine A, ijzer, selenium, koper, zink en vaak ook nog magnesium. Deze te korten ontstaan vooral door de te veel bewerkt voedsel, stress, onvoldoende fruit, onvoldoende rust en de luchtverontreiniging. Maar ook wordt fruit pas gerijpt in Nederland waardoor ook fruit minder bevat. Veel mensen eten onevenwichtig, te veel wit brood, even Chinees halen maar vooral patat en bv frikandel staan regelmatig op het menu.

Het Vitamine Informatie Bureau heeft een top 10 samen gesteld van wintergroentes die goed zijn voor het milieu en rijk zijn aan vitamines en mineralen.

Spruitjes

Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium.

Boerenkool

Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan (pro)vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium.

Winterpostelein

Rijk aan (pro)vitamine A, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer en magnesium

Groene kool

Groene kool bevat relatief veel vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C.

Knolselderij

Knolselderij bevat relatief veel vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium.

Koolraap

Koolraap bevat met name vitamine C en calcium.

Pastinaak

Pastinaak bevat vitamine B1, B3, magnesium.

Prei

Bevat met name vitamine B6 en foliumzuur.

Zuurkool

Bevat vitamine B6, vitamine C en calcium.

Winterwortel

Wortelen zijn met name zeer rijk aan (pro)vitamine A.