Spijsvertering

  • In de mondholte zorgt speeksel voor de vertering van zetmeel (koolhydraten). Via de slokdarm komt het voedsel in de maag.
  • In de maag zorgt het maagzuur voor de vertering van de eiwitten.
  • In de twaalfvinger darm wordt de zure spijsbrij neutraal gemaakt en zorgen de enzymen uit de alvleesklier en gal uit de galblaas voor de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten.
  • In de dunne darm gaat de vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten verder en er worden voedingsstoffen opgenomen in het bloed.
  • In de dikke darm wordt vitamine B6 en vitamine K gemaakt. Verder vind er opname van voedingsstoffen en water plaats.
  • In de endeldarm worden de ingedikte resten van de onverteerde en onverteerbare voedingsmiddelen verzameld.
  • Via de anus kan dan de uitscheiding plaatsvinden.

 

De darmflora

Het darmstelsel is de wieg van ons afweer of immuniteitssysteem vandaar dat een gezonde darmflora veel klachten helpt voorkomen. Bij een gezonde darmflora houden de 'goede' en 'slechte' bacteriën elkaar in evenwicht. De 'goede' hebben een belangrijke functie. Te veel 'goede' kan geen kwaad of met andere woorden goede bacteriën kun je niet te veel hebben. De slechte hebben ook een belangrijke functie maar zijn daarentegen slechts in heel beperkte mate nodig. Zodra de 'slechte' in grote aantallen voorkomen loopt de boel in het honderd. Het onderscheid tussen 'slechte' en 'goede' is dus gerelateerd aan het effect van het 'te veel' en de schade die ze aanrichten bij 'te veel'.

 

Een dysbiose

Zolang de darmflora in evenwicht is loopt alles op rolletjes en zijn er geen klachten. Zodra echter één van de 'goede' bacteriën uitvalt verstoort dit ook het functioneren van de andere bacteriën. Ook wanneer een van de 'foute' bacteriën juist in zijn groei gestimuleerd wordt heeft dit gevolgen voor het functioneren van de andere bacteriën. Er ontstaat een zogenaamde dysbiose.

De oorzaken voor een dysbiose kunnen zijn:

  • antibiotica - m.n. uitval goede bacteriën
  • stress en gejaagd eten - m.n. uitval goede bacteriën
  • nicotine, alcohol en koffie - m.n. uitval goede bacteriën
  • chemotherapeutica en andere synthetische medicijnen - m.n. uitval goede bacteriën
  • te eiwitrijk eten - uitval goede bacteriën, stimulering slechte bacteriën
  • te geraffineerd eten (kant en klaar voedsel, witmeel, suiker) - m.n. stimulering slechte bacteriën

Bij een dysbiose ontstaan rotting- en gistingsprocessen in de darmen. Het gevolg is dat lever, nieren en longen extra belast worden om de zaak toch nog te (kunnen) reinigen.

De klachten ten gevolge van een dysbiose kunnen zeer uiteenlopen. Om enkele voorbeelden te noemen: spijsverteringsproblemen, huidklachten, longklachten, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, schimmelinfecties etc.

 

Zelfhulp

Onnodige medicijnen weglaten (antibiotica, aspirines etc.).

Voedingspatroon aanpassen (geen kaas, melk, vlees, vleeswaren, suikers, gistproducten) om de foute bacteriën de voedingsbodem te ontnemen.

Kruidenthee als ondersteuning / verbetering gebruiken en ter stimulering van de goede bacteriën.

Schimmel doders als knoflook, geelwortel, koriander, kokosolie of tijm inzetten ter bestrijding van de overgroei van foute bacteriën.

 

Vasten om de darmen te saneren.

  1. Darmreiniging d.m.v. klisma's of bitterzout om de darmen te saneren.
  2. Darmflora verbeteraar inzetten, hiermee worden de goede bacteriën aangevuld.
  3. Gebruik meer vezels in de vorm van vers fruit en verse groenten.
  4. Lijnzaad voldoet ook prima. Hiermee stimuleer je de goede bacterieculturen in de darmen.
  5. Zuurkool regelt spijsverteringsprocessen.
  6. Vul een tekort aan vitaminen en mineralen aan, het stimuleert het lichaam, de melkzuurbacteriën verminderen de aanmaak van rottingsbacteriën.