Antioxidanten

In ons lichaam kan oxidatie ontstaan met als gevolg infecties. Daarom zal ons lichaam antioxidanten nodig hebben. Antioxidanten zijn dus stoffen die oxidatie tegengaan. Ons lichaam maakt zelf antioxidanten aan. Maar we kunnen het lichaam helpen door gezonde biologische voedsel te eten dat antioxidanten bevat.

De bescherming van vrije radicalen zijn antioxidanten, vrije radicalen zijn chemicaliën die in het lichaam zelf vormt als onderdeel van de stofwisseling en de bescherming tegen bacteriën. Extreme blootstelling aan milieuvervuiling of ultraviolet licht, ziekte en sigarettenrook, kunnen het lichaam ertoe brengen de productie van vrije radicalen te verhogen. Om de strijd tegen deze vrije radicalen aan te gaan heeft het lichaam meer antioxidanten nodig hebben dan het lichaam zelf kan aanmaken. Vooral tijdens ziekte, maar ook tegen blootstelling van vervuilde lucht, vervuilende stoffen en vooral mensen die roken.

Vitamine E en C en bètacaroteen helpen vrije radicalen te neutraliseren, ook de  mineralen selenium (schaal- en schelpdieren en avocado's), koper (noten, zaden, schaal- en schelpdieren) en zink (schaal- en schelpdieren) dat doen. Bioflavanoiden (in sommige groenten, citrusvruchten en druiven) hebben ook antioxiderende eigenschappen. Er zijn ook kunstmatige antioxidanten deze worden toegevoegd aan oliën en margarines. Dit voorkomt het ranzig worden en om de kleur van bewerkte voedsel te behouden.

 
Vitamines en mineralen beschermen tegen vrije radicalen
Onze levensmiddelen zijn vandaag de dag ontdaan van vitamines en mineralen. Ze zijn vergeven van herbiciden, pesticiden, kunstmatige opkweken maar ook te vroeg van het land halen. Alles waar –cide achter staan duidt op het doden van onkruid, schimmels, parasieten en insecten, dit is zeer schadelijk voor onze gezondheid. Overmatig gebruiken van al deze stoffen zijn niet bevorderlijk voor onze gezondheid. Allergieën hoor je tegenwoordig steeds vaker, het neemt schrikbarend toe. Het geeft een enorme belasting voor de gezondheid, deze stoffen vormen zonder uitzondering de schadelijke vrije radicalen. Vrije radicalen zijn reactieve deeltjes die kunnen reageren met alles in hun directe omgeving. Vrije radicalen vernietigen de moleculen in ons lichaam, waardoor de cel niet meer optimaal functioneert. Het werkt vooral ziektes maar ook veroudering van het lichaam in de hand. Het vormt rimpels, staar, aderverkalking, diabetes maar ook kanker. De vrije-radicalen kunnen gevangen worden door antioxidanten. Dit zijn voornamelijk bètacaroteen (pro-vitamine A), vitamine C, vitamine E en het mineraal selenium.

Vrije radicalen wordt ook door sigarettenrook gevormd, daarom is roken slecht voor de volksgezondheid. Niet alleen voor de rokers maar ook voor de meerokers is het slecht voor ons hart en onze bloedvaten en het risico op longkanker wordt aanzienlijk vergroot.
Het is echter zo dat dit risico op longkanker bij rokers verlaagd kan worden door extra veel bètacaroteen te nemen. Bètacaroteen vinden we vooral in worteltjes, het geeft worteltjes hun oranje kleur. Maar ook bladgroenten zoals broccoli, spinazie en andijvie zijn rijk aan bètacaroteen. Ook vitamine C is erg belangrijk om de schadelijke stoffen van sigarettenrook teniet te doen.

Bètacaroteen en vitamine C kunnen ons ook beschermen tegen de schadelijke werking van kunstmatige kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw.

Is er sprake van “chemische stress” , di komt vooral voor bij mensen die in de steden wonen maar ook bij drukke autowegen, fabrieken en havens. Hier komen zware metalen vrij die de mentale functies verminderen, vooral bij kinderen. Extra toevoeging van zink kan de schadelijke werking enigszins teniet doen.

Oxidatie speelt ook een grote rol bij reumapatiënten, daar beschadigen vrije radicalen  het weefsel in de gewrichten. Ook hoor je de laatste jaren veel meer mensen met verschillende vormen van reuma zoals fybromyalgie en reumatoïde artritis.

Maar ook allergieën, ADHD, COPD hoor je de laatste jaren steeds vaker, daarom is het ook zeer belangrijk om niet alleen gezonde biologische voeding te eten. Zeker mensen wonend in de steden, of met een chronische ziekte, rokers maar ook ogenschijnlijke gezonden mensen is het van belang om bij de gezonde voeding een vorm van suppletie te gebruiken. Laat u daarom goed adviseren bij een goede natuur/reformwinkel of nog beter een suppletietherapeute welke vitamines en mineralen voor u de beste zijn als aanvulling op uw dagelijkse voeding. Vooral bij kinderen is het belangrijk om een goede, speciaal voor hun samengestelde, multivitaminen te slikken. Zij zijn nog in de groei en hebben nog een lang leven voor de boeg.