Watermeloen

Gepubliceerd op 4 augustus 2014 om 21:21

Wisten jullie dat een watermeloen uit 90 % uit water bestaat? Daardoor is hij zeer caloriearm: hij bevat nauwelijks 37 kilocalorieën per 100 gram. Wat hem interessant maakt als een caloriearm tussendoortje of dessert.

Bovendien bevat hij ook heel wat interessante voedingsstoffen zoals vezels en vitamine A en betacaroteen (dat in het lichaam omgezet wordt naar vitamine A), vitamine C, vitamine B1 en B6, ijzer en kalium en lycopeen.

Lycopeen is een antioxidant die beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten en voorkomt in rode vruchten en tomaten. Watermeloen bevat meer lycopeen dan tomaten. Probleem is wel dat lycopeen door het lichaam beter wordt opgenomen als het opgewarmd wordt. Of als het gegeten wordt in combinatie met vette voeding, bijvoorbeeld in een slaatje met kaas.

Dat watermeloen ook de (mannelijke) potentie ten goede zou komen, zoals soms beweerd word, is echter zeer twijfelachtig. Dat ‘Viagra-effect’ zou dan te maken hebben met de aanwezigheid van citrulline, een stof die in het lichaam omgezet wordt in arginine. Dat is een aminozuur dat de productie van stikstofmonoxide bevordert en daardoor helpt om de bloedvaten te ontspannen en te doen uitzetten, wat mogelijk een positief effect op een erectie kan hebben. De hoeveelheden arginine die door het eten van watermeloen vrijkomen zijn echter zo miniem dat ze nauwelijks effect hebben, temeer omdat het citrulline vooral voorkomt in de schil die we niet opeten.

Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.