De 7 meest gevaarlijke gifstoffen die gemakkelijk te vermijden zijn

Gepubliceerd op 11 augustus 2014 om 12:42

Helaas zit ons eten tegenwoordig vol met gif. Volgens de overheid kan dit geen kwaad, want daarvoor hebben we volgens hun een lever van de lieve heer meegekregen. Ik denk daar zelf anders over. Het blijkt namelijk dat Nederland maar liefst 5.3 miljoen chronisch zieken telt. Ik laat je zien welke gifstoffen makkelijk uit je dieet zijn te weren, zodat je verderop in je leven tot de gezonde Nederlanders gaat behoren.

gevaar

Bestrijdingsmiddelen
Nog steeds maken tuinders en boeren rijkelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen. Niet voor niets blijkt dat 5 op de 8 Nederlanders glyfosaat in de urine heeft: het actieve gif uit Monsanto’s RoundUp. Dit soort bestrijdingsmiddelen werken ook nog eens als een xeno-oestrogeen en verstoren hiermee de hormoonbalans. Helaas worden deze middelen ook nog wel eens gelinkt aan kanker, depressie en alzheimer. Daarom kunnen we maar beter kiezen voor biologische groenten en fruit.

Dioxines
Dit zijn zwaar giftige stoffen. Dioxines zijn lipofiel, wat betekent dat je lichaam ze in vet opslaat. Deze dioxines zijn in staat om de celkern binnen te dringen en kunnen dan schade toebrengen aan het DNA. De stof is kleur en geurloos, dus je kunt niet weten of het in je voedsel zit. Dioxines komen bij verbrandingsprocessen vrij en verspreiden zich via de lucht, om vervolgens op de planten neer te strijken die door dieren gegeten worden. In de dieren stapelen de dioxines zich op waardoor deze ook in de mensen komen, die de dieren eten. Ook de producten van dieren (zoals melk) zijn een risico. Wereldwijd bevat alle moedermelk van mensen ook dioxines, waardoor baby’s al op jonge leeftijd worden geconfronteerd met deze kankerverwekkende stof. Hoe te vermijden? Simpel: eet minder dierlijke producten en gebruik geen gebleekte koffiefilters. Ook bestrijdingsmiddelen bevatten dioxines, dus weer de tip om biologisch te eten. Op biologische groente en fruit zitten dan misschien nog wel een beetje dioxines, het mag eigenlijk geen naam hebben.

Azodicarbonamide
Dit goedje wordt in sommige landen nog altijd ingezet om bloem te bleken. Het wordt helemaal te gek als je bedenkt dat ze een bruine kleurstof aan het brood toevoegen om het brood ‘gezond’ bruin brood te laten lijken. De carotenen in tarwe bleken natuurlijk onder invloed van zuurstof. Deze vorm van oxidatie kost tijd en dat hebben bakkers niet meer. Stel dat bakkers in het ideale geval kiezen voor het natuurlijk bleken, dan zit je nog met geoxideerde tarwe. Weer een reden om minder brood te eten. Azodicarbonamide kan luchtwegproblemen geven en komt voor in voorverpakte broodjes en diepvriesmaaltijden. Kiezen voor vers en puur natuur is hier de oplossing.

Nitriet
Om het vlees langer rood te houden en bacteriegroei te remmen, wordt er nogal wat nitriet aan ons vlees toegevoegd. Nitriet kan zich in het lichaam omzetten in nitrosaminen en dat is bewezen kankerverwekkend. Ook regulier geteelde groenten bevatten door gebruik van kunstmest belachelijk hoge hoeveelheden nitraat, die zich weer kunnen omzetten naar nitriet. Het beste koop je dus biologisch vlees, groenten en fruit.

Monosodiumglutamaat
Dit goedje heeft van de EU het nummer E-621 gekregen, maar fabrikanten noemen het meestal heel onschuldig “gistextract”. Dit spul bevat glutamaat en dat is bij grote hoeveelheden schadelijk voor de neuronen in de hersenen. In China noemen ze dit witte spul VeTsin en is daar verantwoordelijk voor het Chinese restaurantsyndroom, waarbij hartkloppingen en slapeloosheid vaak gerapporteerd worden. Deze smaakversterker wordt aan zeer veel producten toegevoegd, maar je weet het zeker bij soepen, chips en kant-en-klaar producten.

Aluminium
In cosmetica worden nogal eens aluminiumzouten toegepast om de zweetproductie een halt toe te roepen. Aluminium wordt met tal van ziektes in verband gebracht. Wat dacht je van Alzheimer of borstkanker? Liever niet! Kies daarom altijd voor cosmetica op een natuurlijke basis. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat je alleen iets op je huid smeert als je dat ook kan eten. Ik gebruik daarom als DEO nu een tijdje DEO Dorant op basis van natriumbicarbonaat. Bevalt mij heel erg goed.

Acrylamide
Dit ontstaat als resultaat van het bakken of frituren. Het is het lekkere knapperige bruine laagje van brood, friet en chips. Op de één of andere manier vinden we dit heel erg smakelijk, maar ondertussen weten we dat deze stof zwaar kankerverwekkend kan zijn. Bij het stomen of koken komt deze stof meestal niet om de hoek kijken. Door rauw te eten weet je helemaal zeker dat je deze stof niet binnenkrijgt.

Er zijn nog zoveel meer stoffen aan te wijzen die ons ziek kunnen maken. Suiker, kleurstoffen en aspartaam. We zouden deze lijst wel kunnen uitbreiden naar wel 50 punten. Het is het beste om te kiezen voor puur natuurlijke voeding zonder label of bewerking. Als je dat doet, dan scheelt dat al enorm veel toxines voor je lichaam.

 
Artikel van Julgen Zwaan:

Enkele gebruikte bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24906048
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24981012
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24892153
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Risk/acrylamide-in-food
Schrijven E. Schippers, minister van VWS

 

Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.