15 dingen die iedereen moet weten over voeding

Gepubliceerd op 11 augustus 2014 om 12:43

Over voeding wordt veel te veel onzin verkondigd. Het lijkt wel of niemand het ooit met elkaar eens is en je voelt je soms overdonderd als je probeert er wijs uit te worden. Maar….gezond eten hoeft NIET moeilijk te zijn als je een paar dingen in de gaten houdt.

 

10 augustus 2014

green and red healthy food

Hier volgen 15 dingen die iedereen zou moeten weten over voeding:

1. Vlees rot niet in je darmen
Een van de belachelijkste mythes over vlees, is dat het zou rotten in je dikke darm. Dit is pure nonsens, in het leven gehouden door mensen die anderen bang willen maken voor het eten van vlees. De waarheid is dat vlees door maagzuur en enzymen wordt afgebroken, waarna het wordt opgenomen in het lichaam, voornamelijk als aminozuren en vetzuren. Het menselijke spijsverteringsstelsel is goed toegerust om vlees te kunnen verwerken en ons lichaam maakt volop gebruik van de eiwitten, vetten, vitamines en mineralen die erin worden gevonden. Als je wilt weten wat pas echt rot in je darmen, dan is dat onverteerbare plantaardige materie, ook bekend als vezels.

Dat is trouwens een goede zaak…..de vriendelijke bacteriën in het darmstelsel verteren de vezels en zetten ze om in korte keten vetzuren die een belangrijke, positieve invloed hebben op de gezondheid.

2. Overal waar het westerse eetpatroon opduikt, volgen ziektes
De meeste chronische, westerse ziektes zijn relatief nieuw. Ze verschenen pas kort geleden in de evolutionaire geschiedenis en bevolkingsgroepen die geen bewerkt, industrieel voedsel eten krijgen ze niet. De waarheid is…..overal waar het westerse junkfood dieet ingang vindt, wordt het gevolgd door chronische ziektes. Dit is goed gedocumenteerd door onderzoekers (met inbegrip van de legendarische Weston A. Price) in de eerste decennia van de 20ste eeuw, toen veel bevolkingsgroepen net onder westerse invloed begonnen te raken. Als deze bevolkingsgroepen hun traditionele eetpatroon inruilden voor het moderne ‘luxe’ dieet met suiker, geraffineerd meel en bewerkte oliën, werden ze ziek.

Ze werden dik, hun tanden begonnen te rotten, ze kregen diabetes en begonnen te overlijden aan hart- en vaatziekten en kanker. Het gebeurde binnen enkele jaren.

Deze ziektes worden vaak ‘beschavingsziektes’ genoemd – momenteel vormen ze het grootste gezondheidsprobleem ter wereld. De meeste van deze ziektes worden verergerd of zelfs veroorzaakt door de moderne eetgewoontes.

3. Het meeste ‘onderzoek’ dat door de media wordt aangehaald is totale onzin.
De manier waarop voedingsonderzoek in de media wordt weergegeven is schandelijk.

De studies worden vaak totaal uit hun verband gehaald en zwakke studies worden zodanig weergegeven dat ze iets lijken te bewijzen. Meestal gaat het om observationele onderzoeken, die niets kunnen bewijzen.

Zulk onderzoek kan alleen een statistisch verband aantonen en onderzoekers ideeën aan de hand doen om iets te testen in gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.

Jammer genoeg baseren veel mensen wel belangrijke beslissingen op het gebied van gezondheid op slecht en misleidend wetenschappelijk onderzoek.

4. Geraffineerde en industrieel bewerkte oliën zijn zeer ongezond
Bewerkte zaad- en plantaardige oliën zoals soja- en raapzaadolie, worden vaak abusievelijk tot de gezonde oliën gerekend. Dat is een enorme misvatting. Deze soorten olie waren voor de mens niet beschikbaar tot honderd jaar geleden, omdat de technologie om ze te bewerken nog niet beschikbaar was. De vetzuursamenstelling ervan is compleet anders dan al het andere dat we in de loop van de evolutie hebben gegeten. Ze zijn zeer rijk aan omega 6 vetzuren, wat problemen kan veroorzaken als er teveel van wordt geconsumeerd. Deze soorten olie zitten ook vol met transvetten, die zeer giftig zijn en die sterk in verband staan met stofwisselingsproblemen en hartziektes.

Je kunt het best gezonde, natuurlijke vetten eten zoals kokosolie, roomboter en extra vergine olijfolie. Vermijd bewerkte zaad- en plantaardige olie te allen tijde.

5. ‘Natuurlijk’ betekent nog niet meteen ‘gezond’
Het is een misvatting om te veronderstellen dat alles wat natuurlijk is, ook gezond is. Het is wel waar dat het een goede vuistregel is om natuurlijke voeding te kiezen in plaats van bewerkte. Maar er zijn vele voorbeelden van zogenaamd natuurlijke voedingsmiddelen die net zo schadelijk zijn als hun bewerkte tegenhangers….zo niet erger.

Een voorbeeld daarvan is de ‘natuurlijke’ siroop die agavestroop heet. Deze siroop was binnen de groep van natuurlijke voeding aanhangers zeer populair en vond dan ook zijn weg naar allerlei ‘gezonde voedingsmiddelen’. Maar als je kijkt naar de samenstelling ervan, bevat het nog meer fructose dan doodgewone suiker en glucose-fructosestroop.

Fructose is het ongezondste deel van suiker en agave zit er vol mee, wat het ongezonder maakt dan gewone kristalsuiker….en dat wil nogal wat zeggen.

6. Van vet word je niet vet
Intuïtief denk je dat vet eten je wel dik zal maken. Het spul dat zich onder onze huid bevindt en ons zacht en pafferig maakt, is tenslotte vet. Dus zal meer vet eten er wel toe leiden dat we er meer van opslaan. Vet bevat per gram ook meer calorieën dan eiwit en koolhydraten, wat nog een reden is dat sommige mensen denken dat vet van zichzelf dikmakend is. Maar het lichaam zit veel ingewikkelder in elkaar dan dat; het hangt helemaal van de context af. Uit veel onderzoek blijkt dat diëten met veel vet (maar weinig koolhydraten) zelfs tot meer gewichtsverlies leiden dan diëten die weinig vet voorschrijven maar veel koolhydraten.

7. Koolhydraten maken je niet dik
Veel aanhangers van het koolhydraatarme dieet geloven dat koolhydraten van zichzelf dikmakend zijn, maar ook dat klopt niet.

Hoewel het weglaten van koolhydraten in veel gevallen zwaarlijvigheid kan verminderen, betekent dit nog niet dat koolhydraten op zichzelf het probleem ook hebben veroorzaakt. Er zijn vele voorbeelden van bevolkingsgroepen die een heel koolhydraatrijk voedingspatroon aanhielden (met echt, onbewerkt voedsel) en daar niet dik van werden of andere chronische, westerse ziektes van kregen.

Het gaat hier bijvoorbeeld om de Okinawanen en de Kitavanen (Kitava is een eiland in Melanesië) en ook om Aziatische bevolkingsgroepen die veel rijst aten. Als je als gezond persoon gewoon probeert gezond te blijven, dan is een koolhydraatarm dieet misschien compleet onnodig. Houd je alleen wel aan onbewerkte koolhydraatbronnen die vezels bevatten. Het voorkómen van iets hoeft niet hetzelfde te zijn als het genezen ervan.

8. Eiwit is het belangrijkste macronutriënt om af te vallen
Als het gaat om gewichtsverlies, dan is eiwit de koning der nutriënten. Talloze onderzoeken laten zien dat het de stofwisseling kan versnellen (calorieën eruit) en de honger kan verminderen (calorieën erin).

Een eiwitrijk dieet kan het aantal calorieën dat je verbrandt met 80 tot 100 calorieën per dag verhogen, omdat eiwit energie nodig heeft om te kunnen worden verteerd en omgezet.

Er is ook onderzoek dat aantoont dat een inname van 30% van de calorieën als eiwit ervoor zorgde dat mensen vanzelf 441 calorieën per dag minder gingen eten. Ook vielen zij 5 kilo in 12 weken af, gewoon door eiwitten aan hun dieet toe te voegen (12).

Door eiwitrijk te eten moet het mogelijk zijn om vanzelf de energiebalans in je voordeel kunnen laten omslaan en blijvend gewichtsverlies makkelijker te maken.

9 Suiker is een ramp….en met suiker gezoete (fris)dranken zijn het ergst
De schadelijke effecten van suiker reiken veel verder dan alleen het feit dat het lege calorieën zijn. Het is nu bekend dat suiker, vooral in de vorm van grote hoeveelheden fructose, kan leiden tot allerlei stofwisselingsproblemen en dat het sterk in verband staat met het risico op chronische ziekte.

Suiker is slecht, maar als je het in vloeibare vorm binnenkrijgt is het nog erger. Vloeibare suikercalorieën worden door de hersenen niet op dezelfde manier geregistreerd als vaste suikercalorieën, waardoor de hersenen geen signaal afgeven dat zorgt dat er minder ander voedsel gegeten wordt. Met suiker gezoete frisdranken zijn het allerergste dikmakende en ziektes bevorderende voedsel dat je maar kunt bedenken. Uit één onderzoek blijkt dat het risico op overgewicht bij kinderen met 60% toeneemt voor elke dagelijkse portie van een suikerrijk drankje (15).

10. Het beste voedingspatroon voor JOU is dat waar je je aan kunt houden
Het ‘juiste’ voedingspatroon voor een individu wordt door heel veel factoren bepaald. Daaronder vallen leeftijd, geslacht, activiteitenniveau, stofwisseling, voedselcultuur en persoonlijke voorkeur.

Het is een enorme misvatting om ervan uit te gaan dat er zoiets is als een optimaal dieet voor iedereen. Natuurlijk zijn er bepaalde diëten die het best werken voor bepaalde gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld een koolhydraatbeperkt dieet voor diabetici.

Als je echter gewoon wilt afvallen (of op gewicht wilt blijven) en ziekte wilt voorkomen, dan is misschien de allerbelangrijkste factor dat je iets vindt waaraan je je kunt houden. Dat is uiteindelijk de doorslaggevende factor voor succes op de lange termijn…een voedingspatroon dat jou aanspreekt en waaraan je je je hele leven kunt houden. Gewicht verliezen is een marathon, geen sprint.

11. Cholesterol in de voeding en verzadigd vet zijn niet schadelijk
In het verleden werden cholesterol in de voeding en verzadigd vet gedemoniseerd. Maar….nieuwe uitgebreide studies tonen aan dat er echt geen verband bestaat met hart- en vaatziektes. Het was gewoon al die tijd een mythe.

Onderzoek naar het vetarme dieet dat nog steeds over de hele wereld wordt aanbevolen toont aan dat het 100% waardeloos is. Het leidt niet tot gewichtsverlies op de lange termijn en voorkomt geen hartziekte of kanker . Het is tijd om deze mode te stoppen en het vetarme dieet met pensioen te sturen.

12. Vertrouw nooit op wat de fabrikant op het etiket zet
Helaas zijn voedselfabrikanten niet erg eerlijk over de echte gezondheidseffecten van hun voedingsmiddelen. Ze leiden mensen om de tuin met bedrieglijke gezondheidsclaims op de verpakking, waardoor men denkt dat de producten gezond zijn. Het gaat hier onder andere om ‘volkoren graan’ etiketten op suikerrijke ontbijtgranen en ‘laag vetgehalte’ etiketten op yoghurt. Meestal zitten deze voedingsmiddelen bomvol suiker, of er zit gewoon echt niet in wat er op staat. Hoe dan ook wegen kleine hoeveelheden van een gezond ingrediënt NIET op tegen grote hoeveelheden ongezonde ingrediënten zoals suiker of geraffineerde plantaardige olie. Houd deze gouden regel in gedachte: als op de verpakking van een voedingsmiddel staat dat het gezond is, dan is het dat waarschijnlijk juist niet.

13. Calorieën tellen wel, maar je hoeft ze niet te tellen om succes te hebben
Sommige mensen zeggen dat het enige dat telt bij afvallen is ‘calorieën erin en calorieën eruit’. Het is waar dat als je wilt afvallen, meer energie (dus calorieën) je lichaam zal moeten verlaten dan er naar binnen komt. Dit schrijft de onbreekbare natuurkundige wet genaamd de Eerste Wet van de Thermodynamica voor. Het menselijk lichaam is echter een immens complexe stofwisselingsmachine en er spelen vele ingewikkelde factoren mee. Je kunt heel veel doen om een negatieve energiebalans te bereiken, zonder ooit een enkele calorie te tellen. Je kunt bijvoorbeeld koolhydraten minderen, meer eiwitten eten en/of gewoonweg bewerkte voeding weglaten en overgaan op echt, onbewerkt voedsel.

Calorieën tellen, dat is een wetenschappelijk feit. Maar dat betekent nog niet dat je ze hoeft te tellen.

14. Als er ‘geen vet’ of ‘laag vetgehalte’ op staat dan is het waarschijnlijk slecht voor je
Toen onderzoekers en de media begonnen met het afschilderen van vet als gevaarlijk, werden allerlei bewerkte voedingsmiddelen op de markt gebracht. Het probleem is namelijk dat natuurlijke voeding afschuwelijk smaakt als je het vet eruit haalt. Voedselfabrikanten wisten dit heel goed, dus voegden ze enorme hoeveelheden suiker en kunstmatige chemicaliën toe om het gebrek aan vet (en dus smaak) te compenseren. Uit het meeste voedsel met een laag vetgehalte is het vet verwijderd, om plaats te maken voor iets dat veel en veel erger is.

15. Echt, volwaardig voedsel is de sleutel tot gezondheid, bewerkte rommel niet
Hoewel voeding zeer ingewikkeld in elkaar kan zitten, is gezond eten simpel. Het belangrijkste is dat je je houdt aan echt, volwaardig voedsel dat lijkt op hoe het er in de natuur uitziet. Als er op het etiket meer dan 5 ingrediënten staan, of als er chemisch klinkende namen op voorkomen die je niet begrijpt, dan is het waarschijnlijk slecht voor je. Houd in gedachten dat echt voedsel helemaal geen ingrediëntenlijst nodig heeft, want echt voedsel IS het ingrediënt.

Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.