Home » Zomers meer kans op voedselinfectie !

Zomers meer kans op voedselinfectie !

Gepubliceerd op 20 juni 2014 22:13

Zomers is de kans op het krijgen van een voedselinfectie vele malen groter dan in de winter. Niet alleen op vakantie, maar ook in eigen land liggen infecties op de loer. Een voedselinfectie wordt veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen, die zich in onze darmen vermeerderen. De klachten zijn dan buikpijn, braken en vaak ook diarree. Deze klachten ontstaan meestal heel snel na het eten van besmette voeding en kunnen zelfs een hele week duren. Bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, kleine kinderen, zwangere en zieke mensen altijd de huisarts waarschuwen. Vooral baby’s kunnen uitdrogen met alle gevolgen van dien, een opname in het ziekenhuis is dan meestal een feit. Zeker als je op vakantie in het buitenland bent.

 

 

Wereldwijd komen er regelmatig uitbraken voor van allerlei voedselinfecties, zoals salmonella, camphylobacter, E. Coli, Stafylokokken bacterie,  en het norovirus. Regelmatig hoor je in het nieuws dat er ergens een bacterie is uitgebroken, vorig jaar nog met gerookte zalm. Bacteriën vermenigvuldigen zich razend snel. Hygiëne is niet zo heel ingewikkeld in ons land, daar zijn er strenge eisen in het verkopen van etenswaren op straat etc. Maar gaan we op vakantie dan zie je vooral in warme landen dat ze het met de hygiëne niet zo nauw nemen. Vooral in tropische landen is extra zorgvuldigheid van belang. Daar is de meeste kans op het krijgen van ziektes en aandoeningen. Denk goed na voordat je iets eet of drink, zeker op straat bij de straatverkopers is het vaak gevaarlijk. De hygiëne eisen in tropische landen zijn minder streng en als ze er zijn worden ze haast niet nageleefd. 

Hygiënetips 

  • Was je handen goed na elke toiletbezoek.

  • Let goed op de houdbaarheidsdatum van voedingsmiddelen,

  • Neem vooral zomers een koeltas met koelelement mee met boodschappen doen. Dit is vooral voor de kwetsbare producten als vis, vlees, zuivel, groente en fruit.

  • Zet zomers de koelkast hoger.

  • Neem elke dag een schoon keukendoekje, handdoek en theedoek. Dit zijn broedplaatsen voor bacteriën.

  • Laat bevroren voedingsmiddelen in de koelkast ontdooien.

  • Was voordat het eten schoongemaakt wordt altijd eerst goed je handen.

  • Wanneer je ergens uit eten gaat, drink eerst wat voordat er eten besteld wordt. Ga dan naar de toilet, als de toilet er schoon uitziet is meestal ook de keuken hygiënisch.

  • Was met goed heet water en afwasmiddel af, spoel de vaat met heet water na en droog het gelijk af met een schone theedoek.

  • Maak de werkoppervlakken goed schoon met een schoon keukendoekje voordat erop gewerkt wordt.

  • Gebruik bij het bereiden van vlees schone gereedschappen. Was het mes elke keer goed af met kokend water als het iets te lang niet gebruikt wordt.

  • Verhit de voedingsmiddelen extra lang, zoals kip en vlees. Een tip, eet bij warm weer geen rauw vlees of om en om gebakken vlees (bv biefstuk). Het beste is vlees wat door en door moet garen. Vooral is dit in het buitenland erg belangrijk, de meeste voedselvergiftigingen ontstaan door niet goed verhit eten.

  • Bij de BBQ altijd het vlees eerst voorgaren in de pan, dit voorkomt dat het vlees te kort op de BBQ ligt en nog rauw van binnen is. Vooral met kippenpoten en worstjes gebeurd dit vaak, van buiten zwart van binnen nog rauw.

  • Gooi restjes weg, wil je ze toch bewaren laat ze dan snel afkoelen. Dit doe je bijvoorbeeld door de pan/schaal in een bak met ijskoud water te zetten. Controleer de temperatuur regelmatig, is het afgekoeld dan snel invriezen of de koelkast in.

 

Op vakantie

  • Drink nooit water zo uit een kraan, koop hiervoor flessen water.

  • Loop in tropische landen niet op blote voeten rond, ook niet bij het zwembad, de kans op schimmelinfecties is groter dan in Nederland.

  • Behandel wondjes altijd met jodium of andere desinfectiemiddelen en bedek de wondjes altijd met een pleister of verband hoe klein ze ook zijn.

  • Spoel in de kamer altijd eerst de douche met alleen warm water goed door, zodat je zeker weet dat er geen legionellabacterie in zit.

  • Controleer de kamer of die schoon is.

  • Neem het beddengoed en handdoeken schoon van huis mee. Wil of kan je dit niet, vraag dan om schone lakens of was ze eerst zelf. Laat ze snel drogen in de zon.

  • Ga nooit in stilstaand buitenwater zwemmen, hier zitten miljoenen bacteriën en zelfs microscopisch kleine wurmpjes (Bilharzia) in, die kunnen  tijdens het zwemmen in je huid kruipen.

  • Als je vervuild water binnenkrijgt, kan je ziektes oplopen zoals dysenterie (bloeddiarree) en Hepatitis A.

  • Informeer altijd of het zwemwater betrouwbaar is, draag overal waterschoenen.

  • Ga op een eigen badhanddoek liggen, ook op de bedden langs het zwembad.

  • Let op hotels met ontbijt/lunch/diner in buffet vorm dat het voedsel op de juiste temperatuur is.

  • Zorg dat je voedsel tegen vliegen is beschermd.

  • Raak in een openbaar toilet nooit de deurkruk of kraan aan. Hier zitten de meeste bacteriën op. Neem papieren zakdoekjes mee en gebruik die om iets vast te pakken. Ook is er tegenwoordig van die handige kleine flesjes antibacteriële handgel te koop.

  • Gebruik om dezelfde reden in een openbaar toilet nooit de zeep.

  • Neem altijd een rol toiletpapier mee, niet overal is schoon toiletpapier. Je kan er ook de bril mee bekleden of neem van die papieren wc-brillen hiervoor mee.

  • Laat kinderen nooit alleen naar de toilet gaan, ze pakken de bril vaak vast om zich in evenwicht te houden. Zorg ervoor dat de knuffel of speelgoed niet meegaat naar een toilet, ze leggen het meestal op de grond als ze op de toiletpot moeten klimmen.

  • Als er in het hotel/appartement computers staan voor de gasten, maak eerst het toetsenbord even schoon met antibacteriële handgel en een papieren zakdoekje.

  • Koop nooit fruit van een strandverkoper, vaak lopen ze al uren in het rond en de felle zon schijnt erop.

Hoe vervelend het ook is, een voedselvergiftiging moet je gewoon uitzieken. Duurt het langer dan 5 dagen, of behoort de patiënt tot één van de risicogroepen, dan direct contact opnemen met een arts of ziekenhuis. Dit is ook het geval bij slijm en/of bloed in de ontlasting.

Hele fijne vakantie!

Geplaatst door alma gaia


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.