Wat heeft jeugd en voeding met agressie te maken?

Gepubliceerd op 4 juli 2014 om 23:12

Jongeren hebben in hun pubertijd ontzettend last van hun hormonen. Het is zwart wit, zeggen hun ouders ja dan is het bij hun gelijk nee. Ze lopen in de bokshouding en niemand moet hun in de weg lopen. Ze weten niet precies wie ze zijn en denken dat ze al volwassen zijn. Maar met bepaalde gebeurtenissen kunnen ze totaal niet omgaan. Ze worden snel boos en geïrriteerd en soms zelfs agressief.

 

Als ouder kan je alleen maar toekijken hoe je zoon/dochter worstelt om volwassen te worden. Ruzie maken, schreeuwen of dingen verbieden lijkt alleen maar averechts te werken. Ze willen het liefst de hele dag met hun telefoon vastgeplakt in hun kamer hangen. Of bonkend naar buiten vertrekken om bij hun vrienden te zijn.

Je hoort ook steeds vaker over ADHD en dat jongeren agressief zijn en vechten. Maar wisten jullie dat daar vooral goede en gezonde voeding aan te grondslag ligt en een goede multi vitaminen. Voeding heeft nog voor de geboorte invloed op het gedrag van de ongeborene. Kinderen die in de eerste jaren tekorten hebben aan omega-3-vetzuren zijn later sneller hyperactief (ADHD) of nemen eerder een agressieve en vijandige houding aan. Onderzoek in een Engelse jeugdgevangenis heeft uitgewezen dat na een periode met goede voeding en een goede suppletie, de agressie en gevechten in de gevangenis met 40 procent waren afgenomen. Vandalisme, werkweigering, onbeleefdheid en vechten daalde zelfs met de helft.

Al geef je je kinderen nog zo goed te eten, er kan altijd sprake zijn van nutriënten tekorten. Zo zie je vaak bij kinderen met ADHD een tekort aan zink, magnesium, koper, en calcium. Maar er zijn meer nutriënten die te maken hebben met gedragsveranderingen dat zijn oa. ijzer, jodium, vitamine A, B6. Zo heeft omega-3-vetzuren een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenfunctie.

Frisdrank

In Amerika zijn de gevolgen van frisdrank op kinderen onderzocht. De uitkomst was schrikbarend, zo gedroegen jongeren zich gewelddadiger en hadden vaak wapens op zak als ze dagelijks 3 tot 4 blikje koolzuurhoudende en met suiker gezoete drankjes consumeerde. Vervolgens bestudeerde ze het verband tussen slechte eetgewoonten, energydrankjes en asociaal gedrag. Onderzoekers aan de universiteit van Vermont concludeerde dat er een duidelijk en sterk verband tussen consumptie en geweld. Het zijn ware suikerbommen met veel cafeïne.

Agressief gedrag

Vaak worden die gerelateerd aan drank- en drugsmisbruik. Dit zal er zeker ook mee te maken hebben, maar de kiem ligt al in de baarmoeder. Zo is Roken en verkeerde voeding tijdens de zwangerschap zeer negatief voor de ontwikkeling van het kind. Fastfood, cola, energydrankjes, snacks en suiker hebben invloed op het gedrag van de ongeborene. Zo worden er zelfs al baby’s geboren met hypoglykemie en dat wordt weer gerelateerd aan mentale symptomen als hyperactiviteit.

Op scholen met een kantine zie je de schrikbarendste dingen. Zelf werk ik op een grote MBO school in het midden van het land, en sta ook geregeld voor de klas. In de pauze zie je de jongelui in de rij staan voor een wit broodje hamburger, kroket, energy drank of zo’n suiker drankje. We hebben bij ons een dansopleiding, dan denk je dat ze veel met hun lichaam bezig zijn. Het tegendeel is waar, zij zijn de grootste afnemers van energydrankjes en suikerhoudende frisdranken. In de klas zijn ze ongeïnteresseerd en hangen met hun telefoon vastgeplakt in de banken. Er is totaal geen concentratie, geef je als docent commentaar kan je nog een grote mond krijgen. Maar eigenlijk kunnen ze er zelf weinig aan doen, ze hebben zo’n cafeïne of suiker boost gehad dat stilzitten eigenlijk haast niet gaat. Ook de agressie op en rond middelbare scholen worden steeds extremer.  Doordat de jongeren hyperactief zijn en zich ontzettend onrustig voelen is het gebruik van drugs schrikbarend gestegen. Maar wat wil je ze zijn zo onrustig en willen hun lichaam tot rust brengen.

In Amerika hebben ze bij een highschool alle snoep- en frisdrankautomaten, hamburgers, patat en andere zooi vervangen door lekkere salades, volkorenbrood, vers fruit en gezonde drankjes. De uitkomst hiervan was opzienbarend, het gebruik van drugs stopte. Maar ook het verzuim en het vandalisme in school hield op. De jongeren spijbelde minder en waren rustiger. Hun concentratie nam toe en het sociale gedrag verbeterde aanzienlijk. Ook de docenten konden weer normaal lesgeven en gingen weer met plezier naar de school. De prestaties van de jongeren schoten omhoog, het spijbelen was nagenoeg gestopt. Maar wat nog opzienbarender was? Het ziekteverzuim daalde drastisch.

Honger naar geweld

In 1978 was de Amerikaanse criminoloog Stephen Schoenthaler één van de eerste die onderzoek deed naar de relatie tussen voeding, intelligentie, hersenfuncties, schoolprestaties, hyperactiviteit, asociaal gedrag en misdaad. Hij leverde steeds weer, keer op keer het bewijs dat ongezonde voeding onder meer gewelddadig gedrag tot gevolg heeft. Maar ook veel betere leerprestaties, betere concentratie en het asociale gedrag werd sociaal. Maar ook de Nederlandse Gert Schuitemaker heeft er een boek over geschreven “Honger naar geweld; voeding de vergeten factor”. Het is alleen jammer dat de overheid in Nederland geen interesse heeft. Gelukkig gaat bij het Voedingscentrum heel langzaam het lichtje branden maar alleen tussen het verband van voeding en ziekten. Maar dat voeding een relatie heeft met asociaal en agressief gedrag is voor deze organisatie nog steeds een stap te ver.

Het is zo duidelijk dat bepaalde voeding waaronder suiker het gedrag bepalen. Zo heeft mijn oudste kleinzoon ADHD, geef hem maar eens zo’n lekker rood waterijsje, of zakje snoep met van die zuurtjes. Wacht er 5 minuten op en je ziet een jongetje wat stuitert door het huis, niet tot orde te roepen is en een grote mond naar zijn moeder heeft. Herkenbaar?


Laten we kijken wat ze eigenlijk op een dag moeten eten.

  • Ontbijt: een gezonde boterham of pap, yoghurt met muesli een stukje fruit en een kopje thee. Willen ze niet ontbijten geef dan een zelfgemaakte smoothie.

  • Tussendoor mee naar school een speltcracker belegt met een plakje kaas en tomaat en komkommer.

  • Lunch: 2 sneetjes goed voedzaam brood met roomboter besmeert, gezond beleg. En een kopje thee of een glas versgeperst sap.

  • Tussendoor fruit, eventueel met een handje noten

  • Diner: 2 tot 3 opscheplepels groenten, 1 of 2 aardappelen/rijst/pasta, 100 gram vlees.

  • Drinken: over de hele dag water, thee en eventueel een lekker vers geperst sapje.

Vooral in de wintermaanden is het heel belangrijk om er een goede multivitaminen bij te geven. Laat ze lekker na school buitenspelen en zo min mogelijk voor de buis hangen. Ze moeten hun energie kwijt, maar ook orde en regelmaat is heel belangrijk. Hierdoor komt er structuur in hun dagelijkse bezigheden.

Ik hoor al zeggen, mijn kind lust haast geen groente. Ieder kind heeft zo’n periode dat ze ineens van alles niet meer lusten. Bij mij thuis was het precies hetzelfde, de oplossing was dat er 2 soorten groenten op tafel gezet werd. 1 soort wat ze niet zo heel lekker vonden en 1 soort wat ze graag lusten. Van alle twee moesten ze een opscheplepel eten, op die manier kregen ze toch altijd groenten naar binnen. Ze zaten hierdoor niet te klieren met hun eten.

Recept: Gezonde ontbijt smoothie

Wat heb je nodig: (1 persoon)

  • 2 appels

  • 1 rijpe banaan

  • ½ avocado

  • 3 eetlepels yoghurt

  • 1 eetlepel hennepzaad

  • 1 eetlepel goji bessen

Zo maak je het:

  1. Pers de appels in een sapcentrifuge.

  2. Schenk de sap in een blender

  3. Doe er de gesneden banaan en de avocado bij.

  4. Voeg de yoghurt toe.

  5. Als laatste strooi je de goji bessen en het hennepzaad erbij.

  6. Laat dit goed in de blender pureren tot de smoothie glad is.

Recept: Ontbijt muffins

Wat heb je nodig: (12 stuks)

  • 200 gram 5 granenvlokken

  • 175 ml karnemelk

  • 4 el honing

  • 100 gram roomboter (kamer temperatuur)

  • 2 eieren

  • Snufje zout

  • 1 merg van een vanillestokje

  • 40 gram grof gehakte noten

  • 50 gram speltmeel

  • 1 ½ theelepel wijnsteen bakpoeder

Zo maak je ze:

  1. Roer de 5 granenvlokken, de karnemelk en de honing door elkaar en laat dit 30 minuten rusten.

  2. Klop de boter luchtig, tot zich punten vormen.

  3. Voeg de eieren, honing, zout, vanille toe en klop het mengsel zeker 2 minuten.

  4. Voeg er de geweekte vlokken bij en klop dit nog een minuut.

  5. Voeg er het meel, wijnsteen bakpoeder erbij en klop dit zeker nog een minuut glad.

  6. Als laatste roer je er de noten door.

  7. Schep het deeg met een ijsschep in de muffinvorm. Doe er papieren vormpjes in dan plakt de deeg niet aan de vorm.

  8. Zet het deeg een half uur op een koele plek.

  9. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200 graden.

  10. Bak de muffins 25 tot 35 minuten op 180 graden.

  11. Kijk na 25 minuten hoe ze eruit zien en prik eventueel met een prikker in een muffin. Komt die er droog uit dan zijn de muffins goed.

1 of 2 muffins met een lekker glas gekoelde zelfgeperste fruitsap is een goede basis om de dag mee te beginnen.

Variatie tip:

Doe in plaats van noten er kleine stukjes gedroogd fruit door.






Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.