Aminozuren

Gepubliceerd op 25 april 2014 om 23:34

Aminozuren zijn zeer belangrijk voor ons lichaam, ze zijn de basis van alle levensprocessen. Aminozuren zijn nodig voor het vervoer en opslag (stofwisseling) van vetten, koolhydraten, proteïne, water, vitamines en mineralen in ons lichaam. Door stofwisselingsstoornissen ontstaat er overgewicht, hoog cholesterol, diabetes, artrose, haaruitval, rimpels.

Daarom is het belangrijk deze problemen bij de kern aan te pakken en ervoor te zorgen dat de essentiële aminozuren in het lichaam in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn. Helaas wordt dit door de slechter wordende kwaliteit van onze voedingsmiddelen niet altijd gewaarborgd. Daarom wordt een aanvulling met aminozuren aanbevolen.

In ons genetisch materiaal zijn 20 aminozuren aangelegd die proteïnen vormen. Er zijn ook nog eens 250 aminozuren die geen proteïnen vormen. Via hen wordt bijvoorbeeld suiker gevormd.

 

 

 Proteïnogene aminozuren

De 20 proteïnogene aminozuren zijn in drie groepen te verdelen: essentiële, semi-essentiële en niet-essentiële aminozuren.

Voor ons lichaam zijn er 8 aminozuren essentieel omdat ons lichaam ze niet zelfstandig kan produceren, maar op de toevoer van buitenaf aangewezen is: Isoleucine, leucine, lysine, methionine, phentylalanine, threonine, tryptofaan en valine.

Arginine en histidine vormen de groep van zogenaamde semi-essentiële aminozuren. Deze moeten in bepaalde situaties via de voeding opgenomen worden.

De 10 niet-essentiële aminozuren kan het lichaam in principe zelf produceren. Dit zijn de volgende aminozuren: alanine, asparagine, asparaginezuur, cysteïne, glutamine, glutaminezuur, glycine, proline, serine en tyrosine.

Afhankelijk van leeftijd, geestelijke en lichamelijke stress heeft het menselijk lichaam aminozuren in verschillende hoeveelheden nodig om gezond en productief te blijven.

Welke functie hebben de aminozuren

 • Arginine, onze huid is het grootste orgaan en vernieuwd elke 28 dagen. Arginine is samen met methionine verantwoordelijk voor de productie van creatine. Creatine geeft energie aan de cellen en ondersteunt de opbouw van het bindweefsel en de cel vernieuwing.
 • Threorine helpt onder andere bij het aanmaken van collageen maar ook voor de opbouw van ons tandglazuur. Callogeen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Maar ook de botten, pezen, kraakbeen en onze tanden zijn opgebouwd uit collageen. Ook is het belangrijk voor de productie van antilichamen.
 • Serine zorgt voor het vochtbalans in onze huid, bij een goede vochtbalans ziet onze huid er stralender en jonger uit. Maar Serine heeft ook nog een andere zeer belangrijke functie. Het zet de gevaarlijke homocysteïne om in het onschadelijke cystathionine. Homocysteïne is bij opstapeling in ons lichaam een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziektes en aderverkalking.
 • Proline is een bestanddeel van collageen en is belangrijk voor de opbouw van de botten. Maar ook voor de huid en bloedvaten, verder versnelt het de wondgenezing en gaat het verouderen van bindweefsel tegen.  
 • Glutamine + Glutaminezuur  zijn belangrijk voor het zuur-base evenwicht in ons lichaam en de eiwitproductie. Bij een tekort aan Glutamine worden de eiwitten uit onze spieren onttrokken met als gevolg dat de huid verslapt en de spiermassa slinkt.
 • Glycine is onder andere belangrijk voor onze lever, hier helpt hij de lever met het ontgiften. Ook is het een onderdeel van het collageen en verminderd de rimpelvorming.
 • Methionine versterkt de haarwortels en daardoor krijgen we gezonder en sterker haar. Ook bevordert het de gezondheid van onze huid en de nagels worden sterker. Methionine is samen met arginine en creatine belangrijk voor een mooie en gezonde huid. Dit aminozuur zorgt ook voor de aanmaak van een stof die verantwoordelijk is voor een gezond immuunsysteem. Verder kan het een positieve bijdrage leveren aan de opname van het niet essentiële aminozuur glutathione in het lichaam.
 • Tryptofaan is het grootste beschikbare aminozuur en ontstaat uit de samenwerking tussen serotine en melatonine. Deze stoffen zorgen ervoor dat we in slaap vallen en zijn verantwoordelijk voor een goed humeur.
 • Valine  hebben we nodig voor het herstellen van spierweefsel. Het levert ook een positieve bijdrage aan  aandoeningen van de galblaas en lever.
 • Lysine draagt bij aan de productie van carnitine. Carnitine is weer verantwoordelijk voor de omzetting van vetzuren naar energie. Verder speelt het een rol bij de productie van hormonen, enzymen en antilichamen.
 • Leucine dit aminozuur wordt veel gebruikt bij krachtsport. Het zorgt ervoor dat de spieren sneller herstellen. Het geeft energie en zorgt voor het evenwicht in onze glucose spiegel. Het stimuleert ook de hersenen.
 • Isoleucine draagt net als leucine bij aan het in evenwicht houden van de hoeveelheid glucose in het lichaam.
 • Cysteïneheeft een belangrijke antioxidante werking en zorgt voor een gezonde huid, haren en nagels. Cellulitis, nagelproblemen en haaruitval kunnen behandeld worden met een combinatie van beide zwavelhoudende aminozuren cysteïne en Methionine, het mineraal Zink en de vitamine Biotine. Verder is het ontgiftend en beschermt de lever voor drugs, alcohol en tabak.
 • Phentylalanine is onder andere nodig voor de aanmaak van de neurotransmittersdopamine, adrenaline en noradrenaline in de hersenen.  
 • Tyrosine  speelt een grote rol bij het doorgeven van signalen en prikkels van de zenuwen naar de hersenen.  
 • Histidine is een voorloper van histamine, een bestandsdeel dat vrijgegeven wordt door het immuunsysteem tijdens een allergische reactie. Het is nodig voor de groei en het herstel van weefsel, en het onderhoud van de myelineschede die als beschermer van zenuwcellen functioneert. Verder is histidine belangrijk voor de productie van de witte en rode bloedcellen en helpt ons lichaam te beschermen tegen schade door straling. Het helpt ons lichaam bij het verwijderen van metalen uit het lichaam. Histidine helpt ook bij het produceren van maagsappen.
 • Alanine  is een bouwblok voor het aanmaken van eiwitten. Het speelt het een belangrijke rol bij het transport van stikstof naar de lever. Ook zorgt Alanine voor omzetting van energie uit onze bloedsuikers.
 • Asparagine + Asparaginezuur  hebben we nodig voor ons uithoudingsvermogen maar ook voor onze hersenen en het zenuwstelsel. Het helpt de lever met het verwijderen van ammoniak en andere giftige stoffen uit het bloed. Het is belangrijk voor ons immuunsysteem.

 

 Wanneer er tekorten zijn in ons lichaam is het niet vreemd dat we moe en lusteloos zijn. We zitten gewoon niet lekker is ons vel, ons haar is futloos, je nagels breken sneller. Bij een tekort krijgen we sneller spierpijn na het sporten en onze concentratie wordt minder. Als we deze tekorten willen aanvullen is het belangrijk om een hoogwaardig en compleet supplement te slikken. 

De meeste producten op de markt bevatten maar 6 tot 8 aminozuren, aangevuld met vitamines. Deze producten leveren niet het volledige aminozurenprofiel. Let hier op als je een aminozuren supplement koopt!

 

 

 

 

 

Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Aryan
9 jaar geleden

Goedendag, ik heb een slecht doorbloode huid en ben op zoek naar een goed aminozuur complex ( huid verbeterende), wat is uw advies? Alvast bedankt

Lana Agenat
9 jaar geleden

Hallo welke aminozuren complex is de beste waar alle 20 aminozuren in zetten.

Marjo Van Leeuwen
9 jaar geleden

Bedankt voor uw berichtje. Er zijn enkele producten met bijna alle aminozuren dat zijn.

Lamberts proteine complex
Orthica amino acid

Bij www.mooiverouderen.com kunt u de Beauty essentials kopen met 20 aminozuren.

Succes en hopelijk heb ik u hiermee wat op weg geholpen. Maar buiten een supplement is het van groot belang dat u veel verse en het liefst biologische groeten en fruit dagelijks eet. Geen of weinig suiker.

Mocht u calcium slikken hierbij altijd magnesium gebruiken dit versterkt elkaar. Kijk goed naar de samenstellingen van de supplementen, chemische supplementen zijn eerder slecht voor de gezondheid dan dat het goed doet.