Met de gebakken peren ….!

Gepubliceerd op 12 oktober 2015 om 22:09

De herfst is weer aangebroken, naast de koude dagen en de regenbuien heeft de herfst ons ook mooie dingen te bieden. De pracht en praal van herfstkleuren, de geuren en smaken. Het is een genot om door de bossen te lopen, de padenstoelen schieten de grond uit, kastanjes vallen op de grond. Overal hangen er spinnen in hun web aan de bomen en struiken

Vreemd, dat boom en tak zoo stil staan

In het gouden licht vandaag,

Dat de bladertjes zoo stil gaan, '

t Een na 't ander, naar omlaag.

Jacqueline E. van der Waals

uit: Laatste verzen 1923

 

Ons lichaam moeten we voorbereiden voor de lange winter, het krijgt behoefte aan stevige kost. Door gebrek aan licht, lucht en warmte zijn we sneller moe, lustelozer en prikkelbaarder. In de winter wordt onze spijsvertering wat krachtiger en daardoor hebben we ook meer behoefte aan stevige kost. De herfst is ook van snotterende neuzen, keelpijn, hoesten. Om ons immuunsysteem goed op peil te houden kunnen we het beste gezonde voeding tot ons nemen.

Bij klachten van de luchtwegen en het voortdurend koud hebben is het aan te bevelen om pittig voedsel te eten. Denk hierbij aan knoflook bij het eten toe te voegen, maar ook kaneel, chili, gember en uien stimuleren de energiecirculatie en het afweersysteem. Bij een hoge vochtigheid heeft ons lichaam meer behoefte aan gierst, haver, prei, bloemkool, broccoli, boerenkool. Maar ook noten, paddenstoelen. Deze zitten boordevol gezonde nutriënten. Neem wel de biologische variatie. Hieronder vindt je een lijst met voeding die ons vanbinnen verwarmen.

Verwarmende voeding die veel nutriënten bevatten zijn

Granen: Amaranth, haver, quinoa, zoete rijst

Groenten: Boerenkool, bosui, paprika, pastinaak, prei, pompoen, rode kool, ui, venkel, wortel

Fruit: Abrikoos, framboos, kers , perzik

Vlees en -vervangers: Eend, kalf, kip, lam, paard, rund

Vis ea: Ansjovis, baars, garnaal, zalm, kreeft, mossel, tonijn, sardine

Melk: Geitenkaas, geitenmelk, koekaas, schapenkaas

Noten en zaden: Kastanje, kokosnoot, pistachenoot, pijnboompit, sesamzaad, walnoot

Olie en vet: Sesamolie, walnootolie

Kruiden: Anijs, basilicum, bieslook, dillezaad, geelwortel (curcuma), gember, kaneel, kardemon, karwij, kerrie, knoflook, kruidnagel, koriander, mosterd, nootmuskaat, paprikapoeder, pepers, rozemarijn, saffraan, steranijs, tijm, vanille, venkel, mierikswortel, zwarte peper

Maar bovenal geldt, luister goed naar je lichaam en haar behoeften. Als je daarop afstemt dan vertelt het je vanzelf wat het aan voeding nodig heeft!

Recept

De gebakken peren

Ingrediënten voor 4 porties

  • 4 peren (geen stoofperen)
  • 175 ml pure ongezoete appelsap
  • 120 ml water
  • Sap van een halve citroen of limoen
  • 1 peul vanille
  • 1 tl koekkruiden
  • 2 el kokosbloesemsuiker of honing
  • ¼ tl gemalen foelie
  • ¼ tl chilipoeder

Bereidingswijze

Verwarm een oven voor op 175 graden. Was of schil de peren, halveer ze en leg ze in een ovenschaal. Doe het water, citroensap en appelsap in een kom, doe er de kruiden, kokosbloesemsuiker of honing en de merg van de vanille peul bij. Roer dit goed erdoor. Giet dit over de peren, dek het af met aluminiumfolie. En bak de peren 30 minuten in de oven. Het is natuurlijk ook mogelijk om de peren niet te halveren, de baktijd moet dan wel worden verlengd naar ongeveer 45 – 60 minuten, dit is afhankelijk van de grote van de peer.

Tip: Het is ook erg lekker om appels te gebruiken.

Eet smakelijk.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.