Home » Heb je Coeliakie of een tarweallergie?

Heb je Coeliakie of een tarweallergie?

Gepubliceerd op 11 mei 2014 20:16

Coeliakie
Coeliakie ook wel gluten intolerantie, is geen allergie, het is een auto-immuunziekte. Hierdoor maakt het lichaam antistoffen aan tegen zijn eigen weefsels. Door de reactie van het lichaam verdwijnen de darmvlokken. Deze uitstulpingen (vlokken) zijn zeer belangrijk, zij absorberen de nutriënten uit het voedsel. Bij glutenintolerantie (coeliakie) worden bijna geen nutriënten opgenomen in ons bloed en raak je als het ware ondervoed en krijg je een enorme vitamine en mineralen tekorten. Je kunt eten wat je wilt, maar ons lichaam neemt het niet op en je wordt ziek.

Door de beschadiging van de darmwand bij coeliakie kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Aanhoudende diarree

  • Stinkende, vettige ontlasting

  • Opgezette buik

  • Buikpijn

  • Overgeven

  • Verminderde eetlust

    Op den duur kan de darmwand ernstig beschadigd raken, waardoor er problemen kunnen ontstaan met de opname van voedingsstoffen. Dit kan klachten veroorzaken als:

  • Gewichtsverlies en ondergewicht

  • Bloedarmoede

  • Vermoeidheid

  • Depressiviteit en/of veel huilen

  • Te geringe lengte groei

  • Te late pubertijd

  • Onvruchtbaarheid

  • Humeurigheid

  • Algeheel gevoel van ziek zijn

  • Botontkalking

    Niet alle klachten komen van coeliakie, zo zijn er veel mensen die een allergie hebben voor tarwe. Bij deze groep worden andere granen wel verdragen. Tarwe allergie kan zich uiten in huidklachten, angi-oedeem, maagdarmklachten, luchtwegenklachten en in het ergste geval een anafylaxie.

    Bij huidklachten zie je galbulten verschijnen, maar ook netelroos of atopisch eczeem. Bij een angi-oedeem komen onder de ogen dikke vochtophopingen, maar ook in de lippen en wangen. Als het in de keel ontstaat, kan het levensbedreigend worden net als een anafylaxie. De ademhaling wordt hierdoor ernstig belemmerd. Maar ook niezen, astma verschijnselen, benauwdheid, overmatige slijmvorming kan voorkomen.

    Darmklachten uiten zich meestal in buikpijn, misselijkheid, darmkrampen, diarree of juist constipatie. Wanneer er een anafylaxie ontstaat, begint zich een levensbedreigende situatie te ontstaan en moet er gelijk actie ondernomen worden. Vaak weten mensen dat en hebben dan ook altijd een injectie met serum bij zich. Maar is het nog niet bekend dat de persoon allergisch is, bel dan gelijk 112. De symptomen voor anafylaxie zijn meestal:

  • eerst tintelingen in mond, keel, wangen en/of tong

  • lokale netelroos (urticaria) of grote galbulten

  • daarna reacties in veel organen

  • vaak met overheersende ernstige astma (benauwdheid) of piepende ademhaling

  • tot slot bloeddrukdaling

  • shock

    Wat zijn nu eigenlijk gluten?

    Wanneer er sprake is van Coeliakie dan is een dieet zonder gluten het eerste wat voorgeschreven wordt. Gluten is een groep eiwitten die in granen voorkomt. De gluten zijn normale eiwitten die gemakkelijk worden verteerd via ons maagdarmkanaal. Er zijn echter mensen die geen gluten kunnen verteren, zij hebben coeliakie of ook wel glutenintolerant genoemd. Gluten zijn een mix van individuele eiwitten die in 2 groepen zijn verdeeld, de gliadines en de glutenines.

    Vooral in tarwe maar ook in andere granen zoals rogge, gerst, spelt, haver en alle producten die hiervan worden gemaakt zitten gluten. Deze gluten (eiwitten) is verantwoordelijk voor de stevige structuur en het rijzen van het deeg.

    Granen met weinig gliadines zijn rijst, mais en teff, ze kunnen wel gegeten worden door mensen met gluten intolerantie maar zijn niet glutenvrij zoals vaak beweerd wordt. De producten waarin geen gluten zitten zijn, wilde rijst, boekweit, gierst, quinoa, amarnath, sojabonen en zonnebloempitten.

     

    Recept van een glutenvrije broodjes

    Wat heb je nodig:

  • 200 gram glutenvrij meel/ Quinoa/maïsmeel

  • 100 gram rijstmeel

  • 200 ml rijstmelk

  • 2 eieren

  • 2 eetlepels honing of ander zoet (alleen bij zoete broodjes)

  • 2 eetlepels olijfolie of 30 gram roomboter

  • 10 gram gist of glutenvrij bakpoeder

  • Snufje zeezout

Als extra kan je toevoegen

  • Pompoen-, zonnebloempitten, sesamzaadjes

  • Allerlei gedroogde vruchten

  • Stukjes appel en rozijnen

  • Gehakte walnoten of andere noten.

  • Diverse soorten super foods denk hierbij aan chai zaad, moerbeibessen etc.

  • Geraspte kaas met olijven en zongedroogde tomaten.

  • 1 rijpe banaan geprakt door het deeg (maakt brood wat smeuïger)

Hoe maak je de broodjes

Door de broodjes in een muffinvorm te bakken worden ze sneller gaar en drogen minder snel uit.

  • Verwarm de oven op 180 graden

  • Vet de muffinvormpjes in

  • Meng de gist of bakpoeder en het zout.

  • Meng het meel erdoor

  • Voeg de honing en eventueel de geprakte banaan toe

  • Voeg het water en boter toe

  • Voeg de eieren erbij

  • Mix het beslag

  • Bak de broodjes in 20 minuten gaar

Wees ook hier creatief bij het bakken. Wat ook erg lekker is om een zoete cream te maken en die op de zoete of notenbroodjes te smeren.


Voor de aardbeien cream heb je nodig

  • 100 tot 150 gram aardbeien

  • 1 tot 2 eetlepels honing of ander zoet

  • Half kopje slagroom

  • Kop yoghurt of kwark

Zo maak je de cream

  • Maak de aardbeien schoon en blender bijna alle aardbeien tot een gladde massa

  • Mix de slagroom stijf

  • Voeg de honing/zoet aan de yoghurt/kwark toe en meng het goed door elkaar

  • Voeg er de aardbeiensaus bij en roer het goed

  • Spatel als laatste de opgeklopte slagroom erdoor en nog wat stukjes aardbei.

Deze cream is ook in te vriezen en na een paar uur even met de blender er doorheen dan heb je een zalige softijs.

 

Eet smakelijk

Geplaatst door alma gaia


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.