Suppletie om de ziektekosten te drukken!

Gepubliceerd op 27 februari 2014 om 21:38

De ziektekosten stijgen de pan uit, in het bijzonder bij chronische ziekten zoals Osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes. Het blijkt steeds vaker dat bij het preventief gebruik van suppletie het ontstaan van chronische ziekten en daardoor de kosten enorm kan verminderen. In het najaar van 2013 hebben de Amerikaanse marktonderzoekers Frost & Sullivan in opdracht van “the Council for Responsible Nutrition”, dit uitgebreid onderzocht. Volgens hun analyse kunnen de besparingen in de VS oplopen tot miljarden dollars op jaarbasis. Volgens het onderzoek wordt ongeveer 75% van de totale zorguitgaven besteed aan de behandeling van chronische ziekten. Helaas stond daar maar 3% aan de preventie ervan tegenover.

 

 

 

Doelgroep voor dit onderzoek waren personen van 55 jaar en ouder gekozen. Deze groep heeft een hoger risico op het krijgen van chronische ziekten zoals staar, hart- en vaatziekten maar ook diabetes en osteoporose.

Het eindrapport toont aan dat men miljarden kan besparen op het aantal dokters- en ziekhuisbezoeken en medicatie. Maar wat denk je van de kosten op ziektedagen of de mensen die helemaal niet meer kunnen werken.

Ook in Nederland gaat heel veel geld naar de behandeling van chronische ziekten. En zeker in Nederland gaat die niet naar preventie. De huisartsen beginnen langzaam wakker te worden met betrekking tot gezonde voeding. Maar supplementen willen ze nog steeds niet heel erg voorschrijven. Dit komt ook doordat er nog geen zorgverzekering is die supplementen vergoeden.

 

We kijken weer even naar het onderzoek van Frost & Sullivan, hieruit blijkt dat bij Osteoporose - suppletie met calcium en vitamine D bij Amerikaanse vrouwen met osteoporose kan leiden tot een afname van osteoporose gerelateerde ziekenhuisopnames. Hiermee kan jaarlijks 1,25 miljard dollar worden bespaard. Gezien het feit dat reeds 28% van de vrouwen een dergelijk voedingssupplement gebruikt, blijft er een jaarlijkse kostenbesparing van 1,08 miljard dollar over. Met magnesiumsuppletie bij osteoporose kan netto 530 miljoen dollar worden bespaard.

Bij Kransslagaderaandoeningen - suppletie met omega 3-vetzuren verlaagt met 7% het risico van een aandoening aan de kransslagaders. Met suppletie kan jaarlijks 930 miljoen dollar worden bespaard, rekening houdend met de kosten voor suppletie en het huidig percentage supplementgebruikers (28%). Met B-vitamines (foliumzuur, vitamine B6 en B12) kan jaarlijks 560 miljoen dollar (3%) worden bespaard. Suppletie met psylliumvezels leidt tot een risicoreductie van 11,5% en een kostenbesparing van 2,3 miljard dollar. Met plantensterolen kunnen nog eens 3,3 miljard dollar worden bespaard. Suppletie met chroompicolinaat kan leiden tot een kostenbesparing van 970 miljoen dollar door een afname van diabetes gerelateerde kransslagaandoeningen.

Zoals je ziet dat preventieve suppletie de kosten van chronische ziekten behoorlijk naar beneden haalt. Dit zou naar de toekomst toe een goed antwoord kunnen zijn op de stijgende vergrijzing en de daarbij behorende ziektekosten.

 

Bron: http://www.nutraingredients-usa.com/Markets/Game-changing-economic-report-Supplements-could-save-billions-of-dollars-in-health-care-costs

Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.