Wat is er met onze voeding gebeurd?

Gepubliceerd op 23 februari 2014 om 19:17

Vroeger was ons eten anders, puur en zonder toevoegingen. De verse groente was gezonder, minder bespoten of helemaal niet bespoten. De meeste mensen hadden een groentetuin, elke dag werd er groente uit de tuin gegeten. De melk kwam rechtstreeks van de koe, de kip werd ’s middags geslacht. Het hele huis rook naar zelf gebakken brood. Mensen in de stad gingen naar kleine winkels waar de producten vaak rechtstreeks van de boer werden ingekocht. De aardbeien waren er alleen in de zomer en ze waren zo lekker zoet. Je at de groenten en fruit wanneer het geoogst kon worden.

 

Tegenwoordig rijden we in de auto naar de supermarkt en halen daar al onze boodschappen. We kijken amper wat we kopen, als de reclame zegt dat het lekker is geloven wij het ook nog. Onze kant-en-klaar maaltijden worden in de magnetron gestopt, omdat we geen tijd hebben om uitgebreid te koken. Overal zitten er kleur- en smaakstoffen in. Veel van de toevoegingen zijn zelfs schadelijk.  Het hele jaar kan je aardbeien kopen van welk land op de wereld dan ook. Alles wordt of in kassen opgekweekt of gewoon eventjes ingevlogen. De keuze is zo ontzettend groot, dat het moeilijk kiezen is.

De kwaliteit van onze voeding gaan razendsnel achteruit, dit komt o.a. door:

  • Uitgeputte langbouwgronden
  • Bestrijdingsmiddelen
  • Bio-industrie
  • Overbemesting met kunstmest (komt weer in het grondwater terecht)

 Suiker

In ons leven speelde suiker altijd een grote rol, als kind kreeg je pap (met suiker), snoep (met suiker), koek (met suiker) die lekkere pannenkoek met suiker. Als je gevallen was kreeg je van mama iets lekkers, je werd getroost met suiker. Tijdens je maandelijkse periode krijgt je ineens een onbedwingbare trek in chocolade. Op de tv of in de bladen draait het heel vaak om producten die boordevol zitten met verborgen suikers. Eigenlijk draait de hele levensmiddelen maatschappij om suiker. Wat je maar eet of drinkt vaak zit er suiker in, zelfs in brood.

Zoetstoffen

De levensmiddelenindustrie speelde op de consument in door met light producten op de markt te komen. Deze bedrijven speelden in op de consument die steeds dikker werd door het consumeren van al die suikerhoudende levensmiddelen. We krijgen minder calorieën binnen dat is een feit, en de bedrijven willen beweren dat zoetstoffen niet gevaarlijk zijn (normale hoeveelheid).  Als de reclames geloofd is het uitermate geschikt zijn om af te vallen. Helaas is de werkelijkheid minder rooskleurig.

Zoetstoffen zijn minder onschuldig en kunnen met hun zoete smaak ons lichaam behoorlijk in de war gooien. Zodra je zoet proeft worden er signalen naar onze hersenen gestuurd om deze te informeren dat er suiker aan gaat komen. De hersenen geven opdracht om extra insuline af te scheiden. Maar er komt helemaal geen suiker in je lichaam, de extra insuline weet niet dat het een vals alarm is en kan nu niets doen. Deze extra insuline gaat de bestaande glucose uit het bloed verwijderen, hierdoor komt er een te lage suikerspiegel in het bloed. We ervaren dat als ‘honger’ en gaan trillen en beven. We gaan op zoek naar iets lekkers. Zo kan het consumeren van zoetstof dus leiden tot nog meer trek en een verhoogde voedselinname, met alle gevolgen van dien.

Zoetstoffen die we niet moeten gebruiken

Aspartaam (E-951) (NutraSweet, Canderel, Twinsweet, Hermesetas) is een product wat ons lichaam niet herkend en niet op de juiste manier kan verwerken. Na het consumeren gaat het lichaam aan het werk en begint met omzetten van het binnengekregen voedsel. Er ontstaan stoffen die zeer schadelijk zijn en werken als vergif en beïnvloeden de werking van onze organen. Phenylalanine dat hierbij vrijkomt heeft invloed op serotonine. De aanmaak wordt sterk teruggedrongen met als gevolg dat je je down gaat voelen. Klachten bij teveel gebruik van aspartaam zijn: slapeloosheid, vermoeidheid, buikpijn, diarree, darmklachten, hoofdpijn, depressie, verzwakking van ons immuunsysteem

Bekend is dat mensen met een chronische aandoening een nadelig effect hebben op het gebruik van aspartaam.

Sucralose (E-955), is een chemische stof die 600 maal zoeter is dan suiker. 15 tot 25 procent van de ingenomen sucralose blijft achter in het lichaam. Hierdoor kunnen de volgende ziektebeelden ontstaan: verlaagd immuunsysteem, hartritmestoornissen, huiduitslag, hoofdpijn, lever- en nierschade, geboorte afwijkingen, kanker, beschadigingen in het DNA.

Er zijn nog veel meer zoetstoffen die we beter kunnen vermijden. Dit zijn onder andere: Acesulfaan-K (E-950), Cyclamaat (E-952), Sacharine (E-954), Acesulfaam-K, Thaumatine, Neohesperidine, Isomalt, Lactitol, Maltitol, Sorbitol, Xylitol.

Toevoegingen in levensmiddelen

Om alles er zo mooi en stralend te laten uitzien worden nog meer chemische toevoegingen gebruikt. Onze levensmiddelen zitten vaak vol met: conserveringsmiddelen, zoals geur-, kleur- en smaakstoffen. De levensmiddelen industrie heeft maar één doel, dat is een zo groot mogelijke omzet. Alles draait alleen maar om geld, geld en nog eens geld.

Er is een hele lijst met kunstmatige en chemische toevoegingen in ons voedsel wat beter is voor onze gezondheid om deze te vermijden. Ik zal er een paar noemen:

Monosodium glutaminaat, dit is een smaakversterker. Vaak staat dit niet direct beschreven op de etiketten. Deze MSG is ongezond voor de kinderen en volwassenen. Afgeleiden van MSG zijn: Gehydrolyseerd voedingseiwit, Gistextracten, Geautolyseerde eiwitten.

Ook staat er vaak op de etiketten “natuurlijke smaakversterkers”. Die zijn weer te verdelen in E-nummers. Schadelijke E-nummers zijn: E102, E104, E110, E122, E124, E129, E211, E621, E951, E962. Toevoegingen die je beter kunt vermijden zijn: BPA Bisphenol-A, Natriumbenzoaat, Acrylamiden, 3-MCPD, Genetisch gemodificeerde ingrediënten (G.M.O), Fosforzuur in frisdranken

Voedingsmiddelen voor kinderen

Vooral bewerkte voeding voor baby’s en kinderen zitten barstensvol met kunstmatige toevoegingen. Felle kleuren trekken immers hun aandacht. Hoe zoeter, hoe lekkerder. Het zorgt ervoor dat onze kinderen veel vaker hyperactief zijn en een verminderde concentratie hebben. Kinderen spelen minder buiten, zitten vaak voor een computer of tv. Zo hebben ze op jonge leeftijd al meer kans op het krijgen van obesitas en diabetes II.

De reden voor kunstmatige toevoegingen

De voedselindustrie doen kunstmatige toevoegingen in voedingsmiddelen zodat ze; minder snel bederven, minder snel verkleuren en minder snel van smaak veranderen. Het maakt ons voedsel aantrekkelijker, en het oog wil ook wat. Zeker kinderen zijn daar erg gevoelig voor. De reclames doen de rest.

Eten we nog wel voeding?

De bewerkte voeding van tegenwoordig bevat allerlei stoffen die niet door ons lichaam worden herkend. Veel voeding werkt zelfs verslavend, denk hierbij eens aan chocolade, drop. Het zit boordevol snelle koolhydraten, suikers en transvetten. De vitaminen en mineralen zijn vaak zo laag dat we niet de voldoende ADH binnenkrijgen. De enige die er goed bij vaart is de levensmiddelenindustrie, bij hun is het maar om één ding te doen. Namelijk zoveel mogelijk omzet maken. In de voeding zit nog maar amper essentiële voedingsstoffen die we nodig hebben, we eten ons letterlijk ziek.

Gevaar

Koolhydraten, denk hierbij aan aardappels, tarwe e.a., afkomstig van uitgeputte landbouwgrond, die verhit worden door het te bakken of te koken, bevatten acrylamide. Dit is een kankerverwekkende stof. Het zit o.a. ook in chips.  De tekorten in de bodem ontstaan vaak door verkeerde meststoffen en er wordt teveel van de grond gevraagd. De grond moet zoveel mogelijk gewassen in een zo kort mogelijke tijd opbrengen.

Resultaten

Wat kan het resultaat zijn van deze kunstmatige toevoegingen in ons voedsel? Het is afhankelijk van iemands gestel, hoe gevoelig iemand reageert op chemische toevoegingen. Maar als iemand last heeft van:

  • Vage lichamelijke klachten
  • Allergieën
  • Overgevoeligheid
  • Hyperactiviteit (bij kinderen, ADD, ADHD)
  • Miskramen
  • Onverklaarbare verminderde vruchtbaarheid,
  • Netelroos,
  • Moeheid,
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Depressies

Kan je er vergif op innemen dat dit komt door het voedsel wat er gegeten wordt.

Ziek?

We eten zo´n 3.5 a 5 kilo toevoegingen per jaar op. Volgens de EU is zo´n 0.03 tot 0.15% van de bevolking overgevoelig voor deze toevoegingen. Voor de meeste van deze toevoegingen zijn alternatieven. De kans om ziek te worden van kunstmatige of chemische toevoegingen is misschien kleiner dan 1%, maar wie het lot treft is 100% de klos.

Welke voedingsmiddelen moeten we vermijden?

De voedingsmiddelen die we het beste kunnen vermijden zijn onder andere: Chips, Kauwgum, Frisdranken, Light producten, Snoep, Jam, Kauwbare (kinder) vitamines, Suikervrije drop, Ontbijtgranen, Plantaardige oliën, Babymelk, Kindervoeding, Vegetarische producten, Pizza, Sauzen, Slasauzen, Bakkersproducten, Blikconserven, kant en klare maaltijden, Fruitsappen, Dipsauzen, Kaas, Ketchup. Zo zijn er veel meer, maar teveel om hier te benoemen.

Kritische consument

Wij als afnemer van voedingsmiddelen worden gelukkig steeds kritischer. De supermarkten verkopen niet alleen ongezonde levensmiddelen. Ook komen er steeds meer goede en eerlijke producten in de schappen te liggen. We moeten alleen heel alert zijn en de etiketten goed lezen. Vermijd daarom zoveel mogelijk voorverpakt voedsel, kook zoals je oma ook heeft gekookt. Bak zelf eens een lekker broodje, taartje of koekjes. Ze zijn niet alleen lekkerder maar ook nog gezonder. Verder zijn er heel wat gezonde recepten te vinden op internet.

Je zult merken dat als je suikervrij/vetvrij/biologisch gaat eten je in het begin moe, slap en lusteloos voelt. Je lichaam is gewoon aan het ontgiften, eerst moet die troep eruit. Hierna zal je merken dat je je fitter voelt, je huid er gezonder uitziet.

Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.