Eten versus Emoties

Gepubliceerd op 3 november 2014 om 15:27

Iedereen heeft er wel eens last van, je ontkomt er gewoon niet aan. Je weet dat het ongezond is, je wordt er dikker van, maar toch kan je het niet remmen. Je vreet maar door, die doos bonbons moet leeg. Zeker bij situaties waardoor je je niet lekker in je vel zit, dan barst het los. Je gaat zoeken, in de koelkast, in alle kasten, alles wat maar voorhanden is wordt opgegeten. Eten is ook meer dan voeding, eten is een emotie. Vooral zoet geeft troost bij boosheid, verdriet en stress. Veel mensen sussen dit met eten, heel veel eten, vooral zoetigheid en vet eten scoort erg hoog. Eigenlijk is dit emotie eten ons al aangeleerd in onze vroege jeugd. Wie heeft er nou niet een snoepje gekregen nadat hij of zij gevallen was? Eigenlijk wij allemaal, van jongs af aan is het ons aangeleerd, als troost of als beloning! Wat wordt er gedaan om iets te vieren? Ja, we weten het allemaal er wordt getrakteerd om het te vieren.

Elke emotie heeft zowel een positieve als negatieve bedoeling met ons lichaam. De emotie roept om aandacht, en we hebben dan de neiging om naar zoetigheid te grijpen. Maar als de snoepbui voorbij is, klopt de emotie weer aan. Het schuldgevoel, dat je je weer hebt laten gaan, komt om de hoek kijken. En als je je dan ook nog eens misselijk bent van al dat snoepen, voel je je nog schuldiger. En dat is dan ook weer een reden om nog meer te gaan eten. Tijdens de beloning maken onze hersenen endorfine aan, wat ook wel het gelukshormoon. Dus je voelt je tijdens het snoepen best wel lekker, je wordt getroost en het is lekker. Maar helaas, de schuld komt na de zonde.

Vaak zie je ook vreetbuien bij mensen die verkeerd afvallen, die gaan dan vaak op eigen houtje diëten. Ze eten dagelijks veel en veel te weinig en denken zo af te vallen. Maar vergeet niet dat je lichaam ook energie nodig heeft om te kunnen functioneren. De ademhaling, het hart, de darmen, alle cellen in je lichaam hebben energie nodig. Ga je ver onder de energiebehoefte zitten dan honger je je lichaam uit met alle gevolgen van dien. Dit houd je hooguit een paar weken vol, en wat zie je dan. Zodra je stopt, krijg je vreetbuien. Hierdoor voel je je weer schuldig, en het cirkeltje is rond.

Maar ook ons lichaam geeft signalen af, feilloos geeft het de tijd aan wanneer we weer moeten eten. Soms gaat dat gekoppeld met een daling van de glucose in het bloed en wordt je wat trillerig, en wordt je moe. Dit zijn allemaal signalen dat je lichaam behoefte heeft aan eten en als je je dan lusteloos, verdrietig of schuldig voelt. Dan grijp je naar de koek, chocolade, gebak etc. Maar de truc is om de emotie te herkennen, achterhaal welke emotie dit is. Is het verdriet, schuldgevoel, verveling? Doe er wat mee, op deze manier beantwoordt je je emoties op een passende en vooral gezonde manier. Vraag je eerst af wat voor emotie bij jou binnenkomt, heb je honger of is het alleen een gevoel? Eet een gezonde snack als je honger hebt. Leer naar je lichaam te luisteren. Is het geen honger maar echt een emotie, stap op de persoon af die erbij betrokken is. Of praat erover bij je partner, of beste vriendin. Maar grijp niet gelijk naar alle zoetigheid.

Bij verveling, verdriet, stress, boosheid, eenzaamheid, onbeantwoorde verliefdheid, zwangerschap, afwijzing maar ook geluk kan allemaal een aanleiding zijn om te gaan snoepen. Iedereen herkent het wel, je voelt je afgewezen, je kruipt dan maar met een doos chocolade op de bank bij een (zielige) film. Als onze hormonen opspelen, vinden wij dat het eten van chocolade een oplossing is. Zo zie je bij vrouwen die ongesteld moeten worden dat de behoefte aan chocolade toeneemt. Maar ook bij liefdesverdriet scoort chocolade erg hoog.

Herken je dit ook? Ga eens iets anders doen, ga sporten of dansen. Bewegen geeft je lichaam een positieve kick. Zoek afleiding, bel je vriendin, ga bij je zus langs, doe er wat mee maar grijp niet naar zoetigheid.

Energy reep

Wanneer je de neiging om te gaan snaaien, maak dan eens een lekkere gezonde energy reep. Je hebt alleen een blender nodig, door de afleiding alleen al verdwijnt je snaaineiging. Het is simpel om te maken.

Wat heb je nodig voor 4 of 5 repen

  • 100 gram pitloze dadels

  • Handje studentenhaver

  • 2 eetlepels kokosrasp

  • 2 eetlepels goji bessen

  • 2 eetlepels zaden

  • 2 eetlepels honing

  • 2 eetlepels Cacao nips

  • 1 kleine bio pure reep (75% cacao)

  • 3 gedroogde abrikozen

Zo maak je de repen

  1. Doe de dadels, noten, kokos, cacao nips, abrikozen in de blender en mix dit niet te fijn.

  2. Doe er de honing bij en mix dit nog even rond, totdat de honing goed verdeeld is.

  3. Schep het mengsel in een lage schaal/vorm.

  4. Druk het met behulp van een stukje folie goed aan.

  5. Zet het mengsel een half uur in de koelkast.

  6. Laat de reep au bain-marie smelten en giet dit mengsel over het mengsel.

  7. Rooster de zaden in een eetlepel honing.

  8. Doe dit samen met de gojibessen op de nog zachte chocolade.

  9. Laat het nog een half uur hard worden in de koelkast.

  10. Snij het in repen/brokken en klaar is de power reep.

Tip:

Eigenlijk kan er van alles in verwerkt worden, zoals chiazaad, gojibessen, havermout, gedroogd fruit etc.

 

Geplaatst door alma gaia

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.